Arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2025 bekend
De LAD zet voor volgend jaar in op een reële inkomensverbetering voor alle zorgprofessionals. Artsen moeten veilig en gezond hun werk kunnen doen. En ze moeten uitdrukkelijk worden betrokken bij de invoering van technologische innovaties en de ruimte krijgen zich hierin te scholen en ontwikkelen. Dat zijn enkele belangrijke punten waar de LAD zich voor inzet tijdens cao-onderhandelingen voor volgend jaar. Deze en vele andere punten zijn vastgelegd in het Arbeidsvoorwaardenbeleid 2025.
“Om de arbeidsmarkttekorten in de zorg te beperken kan het beste geïnvesteerd worden in goede arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit een scenariostudie van onderzoeksbureau Rebel. Dit bevordert het proces dat minder mensen de zorg verlaten, meer mensen instromen en het ziekteverzuim afneemt”, zo schrijft de LAD in haar arbeidsvoorwaardenbeleid.
“De LAD zal het belang van goede arbeidsvoorwaarden voor de toekomst van de zorg in 2025 uitdrukkelijk op de diverse cao-tafels neerleggen. Omdat het kabinet de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA) niet extra verhoogt, wordt 2025 opnieuw een uitdagend cao-jaar.”
Grens bereikt
“In 2024 lag de loonsverhoging in de zorg in de meeste cao’s tussen de 4 en 7 procent. Dit ligt rond het landelijk gemiddelde dat op ongeveer 5,4 procent zit”, vervolgt de LAD. “Uitzonderingen zijn echter de hogere loonschalen. Daar blijft in een aantal cao’s de loonsverhoging steken op iets meer dan 2 procent. Bij een verwachte inflatie van 2,9 procent betekent dit dat lagere en middeninkomens in de zorg er in 2024 in koopkracht op vooruit zijn gegaan, terwijl bij de hogere loonschalen de ontwikkeling van de lonen geen gelijke tred hield met de prijsstijgingen. Dit gebeurt in sommige cao’s al sinds 2019, waardoor een forse inflatieachterstand is ontstaan. Voor de LAD is de grens daarmee bereikt. Het kan niet zo zijn dat het kabinet geen extra geld uittrekt voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in de zorg en dat vervolgens één groep zorgprofessionals daarvoor de rekening betaalt.”
Speerpunten
De speerpunten van het arbeidsvoorwaardenbeleid zijn primaire arbeidsvoorwaarden, gezond en veilig werken, zeggenschap en positionering arbeidsmarkt en flexibiliteit en zekerheid. Deze infographic laat je de andere, belangrijke punten van het arbeidsvoorwaardenbeleid zien.