skip to Main Content

Ester de Kleijn wint Opleidingsprijs 2023

Ester de Kleijn, opleider kindergeneeskunde in het Albert Schweitzer ziekenhuis, mag zich een jaar lang ‘beste opleider van Nederland’ noemen. Ze kreeg de Opleidingsprijs op 4 november uitgereikt tijdens het DJS Congres, dat dit jaar in het teken stond van ‘zorgen voor morgen’.

Deelnemers aan het DJS Congres konden tijdens het congres hun stem uitbrengen op de opleider die volgens hen de prijs verdient. De Kleijn liet weten “alleen de nominatie al een enorme eer te vinden”. Haar aios hadden haar voorgedragen omdat ze “een ultiem uithangbord voor de kindergeneeskunde is”. Ze heeft volgens hen oog voor de persoon achter de aios, creëert een veilig opleidingsklimaat binnen de hele vakgroep en denkt óók nog eens aan de anios. “Ester denkt mee in de roosterkrapte en is niet te beroerd om zelf een dienst op te vangen wanneer dat nodig is. Oftewel: een opleider met een echt onderwijs- en opleidingshart.”

In het zonnetje

De Kleijn ontving de prijs uit handen van Tessa Noijons, bestuurslid bij DJS en jurylid voor de Opleidingsprijs. De jury bestond verder uit Kees van Dijke (winnaar van de Opleidingsprijs 2022 en opleider radiologie) en Hein Brackel (voorzitter Raad Opleiding bij de Federatie Medisch Specialisten). Naast de titel ‘beste opleider van het jaar’ ontving De Kleijn een geldbedrag van 5.000 euro, bedoeld voor het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding. De andere twee genomineerden, Dion Paridaens (opleider oogheelkunde in Het Oogziekenhuis Rotterdam) en Arjan Braam (opleider psychiatrie bij Altrecht) werden tijdens de uitreiking ook in het zonnetje gezet door hun aios met een filmpje.

Zorgen voor morgen

Het DJS Congres, dat De Jonge Specialist jaarlijks samen met de LAD, Federatie Medisch Specialisten en VvAA organiseert, vond plaats in de Eenhoorn in Amersfoort. Ruim 150 deelnemers volgden plenaire sessies van internist Marcel Levi en KNO-arts Froukje Verdam. Daarnaast konden ze drie workshops naar keuze volgen, zoals over generatieverschillen, duurzaamheid, debatteren, effectief solliciteren, onderhandelen, zelfzorg en hoe om te gaan met medische desinformatie. De dag werd afgesloten met een rondetafelgesprek over ‘passende zorg’. Sjoerd Repping (hoogleraar Zinnige Zorg), Hans Westgeest (oncoloog in het Amphia Ziekenhuis) en Marjo Vissers-Kuijpers (CEO bij Coöperatie VGZ) gingen in op de vraag hoe mensen de zorg kunnen blijven ontvangen die ze nodig hebben nu het zorgstelsel verder onder druk komt te staan. Is de toegankelijkheid van de zorg belangrijker dan de betaalbaarheid? Doet de angst voor tuchtzaken af aan passende zorg? Aan de hand van dat soort stellingen discussieerden zij met elkaar en met de deelnemers over ‘zorgen voor morgen’.