skip to Main Content

Nieuw LAD-magazine: “Ik gun iedere arts-assistent een mentor”

“Ik gun iedere arts-assistent een mentor.” Dat zegt longarts Ilse Boudewijn in het nieuwe LAD-magazine. Boudewijn en KNO-arts Saskia Hanemaaijer maakten tijdens hun opleiding allebei gebruik van een mentor en hebben samen een praktische tool ontwikkeld om de inhoud van mentorgesprekken te verbeteren.

Hanemaaijer en Boudewijn namen tijdens hun opleiding deel aan het Resident Leadership Program van het UMCG en signaleerden dat mentorschap geen gemeengoed is en dat de kwaliteit wisselend kan zijn. Ze vinden dat een gemiste kans, omdat een goede relatie tussen mentor en mentee een positieve bijdrage kan leveren aan persoonlijke groei en ontwikkeling. Om zowel de arts-assistent als de mentor te helpen inhoudelijk het goede gesprek te voeren, ontwikkelden ze een ‘zakkaartje’ met praktische tips, waarover ze vertellen in het nieuwe magazine. “Het liefst zouden we zien dat iedere arts-assistent deze tool krijgt aangereikt. Niet alleen binnen de muren van het UMCG, maar ook daarbuiten”, aldus Hanemaaijer.

Bevlogenheid

In het nieuwe magazine wordt ook ingegaan op de resultaten uit de Loopbaanmonitor Medisch Specialisten. Daaruit blijkt dat aios en medisch specialisten bevlogen zijn, maar dat die bevlogenheid ook onder druk staat doordat de arbeidsomstandigheden niet altijd aansluiten bij de complexiteit van de zorg en de gewenste werk-privébalans. Drie artsen reageren op de resultaten. Ze geven hun visie op de vraag wat er moet gebeuren om de bevlogenheid vast te houden.

Nurses Know Better

De juni-editie van het magazine bevat verder een interview met chirurg Heleen Snijders, die tijdens het LAD-slotcongres op 17 april vertelde over Nurses Know Better en haar ambitie om de zorg beter te maken. “Mijn droom is dat we volledig multidisciplinair werken. Niet omdat het is opgelegd, maar omdat iedereen ziet wat het oplevert als je elkaar weet te vinden.”

Nieuwsgierig naar deze en andere verhalen in het LAD-magazine? Bekijk het nieuwe nummer online.