skip to Main Content

Inperken ‘expatsubsidie’ geen goed idee

 

Het kabinet wil vanaf volgend jaar bezuinigen op de zogeheten ‘expatsubsidie’. Dit is een fiscale vrijstelling van 30% van het loon die buitenlandse werknemers genieten. VSNU, de NFU, TNO, WVOI, de LAD en een aantal andere organisaties waarschuwen in een brief dat inperking van de fiscale subsidie het moeilijker zal maken voor universiteiten, umc’s en kennisinstituten om wetenschappelijk toptalent aan te trekken.

Het kabinet wil vanaf volgend jaar 284 miljoen euro bezuinigen op de expatsubsidie, door de duur van de fiscale tegemoetkoming te verlagen van acht naar vijf jaar, zonder overgangstermijn.
Onderzoeksinstituten, kennisorganisaties en umc’s vrezen hard te worden getroffen door de maatregel, omdat ze relatief veel buitenlands wetenschappelijk personeel in dienst hebben op basis van een langdurig tijdelijk dienstverband, en internationaal kunnen concurreren door de 30%-regel. Het vervallen van het fiscale voordeel kan ertoe leiden dat deze groep niet voor Nederland kiest of eerder dan gepland, dus al na vijf jaar, uit Nederland vertrekt.

Lees meer in de brief die betrokken organisaties samen hebben gestuurd.