skip to Main Content

LAD 75 jaar

De werkdruk in de zorg is hoog. Administratieve regeldruk staat je tijd met de patiënt/cliënt in de weg. Ruimte om na te denken hoe het anders of beter kan is er niet altijd. Hoe zorg je dat je jezelf in een dynamisch maar ook complex zorglandschap niet voorbij rent en dat werken in de zorg leuk blijft? En niet onbelangrijk: hoe neem je daarin de regie? Over die vragen maakte de LAD in het kader van haar 75-jarig bestaan in 2023/2024 een ‘ledenreis’. Die reis begon op 14 juni 2023 met een startcongres en werd vervolgd met regiobijeenkomsten op 4 oktober 2023 (Zwolle) en 24 januari 2024 (Eindhoven). Op woensdagmiddag 17 april 2024 sloten we af met een congres in Amersfoort.

Startcongres 14 juni 2023

Het congres op 14 juni in de Rijtuigenloods in Amersfoort vormde de aftrap van de reeks, waarin drie thema’s centraal stonden: innovatie, leiderschap en cultuur. Volgens de LAD zijn het dé ‘ingrediënten’ die het komende decennium cruciaal worden om goede zorg te kunnen blijven leveren. Zorginnovatiestrateeg Lucien Engelen verzorgde de keynote speech. Vervolgens hielden internationeel keynote spreker Nancy Rademaker (innovatie), organisatiefuturoloog Arjen Banach (leiderschap) en KNO-arts Froukje Verdam (cultuur) TED-talks.

Regiobijeenkomsten 4 oktober 2023 en 24 januari 2024

Tijdens regiobijeenkomsten in Zwolle en Eindhoven gingen de drie TED-talk-sprekers van het startcongres in parallelsessies de diepte in met de deelnemers:

  • Innovatie: digitalisering en eHealth gaan snel, maar waar kan innovatie in de zorg écht het verschil maken? Nancy Rademaker, internationaal spreker en gastspreker bij London Business School, ging in op die vraag en verkende samen met de deelnemers de kansen en bedreigingen.
  • Leiderschap: om te veranderen, is leiderschap nodig. Hoe kunnen artsen ‘strategischer dokteren’? Organisatiefuturoloog Arjen Banach zette de deelnemers aan tot nadenken.
  • Cultuur: hoe creëer je een werkcultuur die veerkracht en vitaliteit stimuleert, zodat zorgverleners duurzamer inzetbaar blijven? Auteur en KNO-arts Froukje Verdam gaf de deelnemers daarvoor praktische handvatten.

Slotcongres 17 april 2024

De LAD sloot haar jubileumjaar af in de Rijtuigenloods. Dit keer was het podium volledig aan artsen die de regie hebben genomen om iets te veranderen in de zorg. Bijvoorbeeld door te durven ‘vertragen’. Door zich in hun loopbaan alleen te richten op datgene waar ze écht energie van krijgen. En door groot te durven denken, maar klein te beginnen. Het was een middag met inspirerende, eerlijke en vaak ook kwetsbare verhalen die één ding duidelijk maakten: alleen samen maken artsen het verschil en zorgen we ervoor dat we hen een hele loopbaan lang behouden voor hun vak.
Tijdens het slotcongres spraken te de volgende sprekers: Veerle Smit (o.a. medeoprichter van Stichting Zorgmakers), Annika Berends (internist-nefroloog in het UMCG en bestuurslid van Challenge & Support), Michaël Lansbergen (klinisch fysicus, trainer docentprofessionalisering, decaan en medisch specialist leefstijlgeneeskunde/leefstijlcoaching in de Ziekenhuisgroep Twente), Heleen Snijders (chirurg bij de Proctos Kliniek en initiatiefnemer van Nurses Know Better) en tot slot Maarten Nuver (acute internist en intensivist) en Milou de Graaf (geaccrediteerd leiderschapscoach en organisatiewetenschapper) van Arts in Balans.

Bekijk het sfeerverslag over het slotcongres.

Presentatie

De presentatie van alle bijeenkomsten was in handen van duizendpoot Nina de la Croix: presentator (o.a. van het Amsterdams Kleinkunst Festival), cabaretière, ‘publieksopwarmer’ (o.a. bij Even tot hier) en auteur. Met humor, maar bovenal met veel enthousiasme wees ze je graag de weg als het gaat om strategisch, innovatief en vitaal dokteren.