skip to Main Content

LAD in reactie op DJS-rapport: “Verbeteren arbeidsvoorwaarden belangrijker dan ooit”

De LAD staat vierkant achter De Jonge Specialist (DJS) die zorginstellingen, opleiders en beleidsmakers oproept direct in actie te komen om de arbeidsomstandigheden van jonge artsen flink te verbeteren. Dat laat de LAD weten in een reactie op het vandaag verschenen DJS-rapport over gezond en veilig werken. “We zullen tijdens cao-overleggen en in onze gesprekken met lokale werkgevers nog meer in stelling brengen dat naleving van cao’s en het verbeteren van arbeidsvoorwaarden voor jonge artsen belangrijker is dan ooit.”

Aanleiding is de Nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken 2024 die maandag 17 februari is verschenen. Daaruit blijkt dat één op de vier jonge artsen kampt met burn-outklachten. Ook krijgt twee derde geen enkele compensatie voor overwerk en heeft één op de drie te maken gehad met ongewenst gedrag. “We zetten deze enquête al een decennium lang iedere twee jaar uit en steeds blijkt dat de arbeidsomstandigheden niet of nauwelijks verbeteren”, zegt DJS-voorzitter Kirsten Dabekaussen die zorginstellingen, opleiders en beleidsmakers oproept direct in actie te komen.

Trots op het vak

Opvallend blijft wel dat bijna alle jonge artsen (96%) trots zijn op hun vak. Toch zou ruim twintig procent niet opnieuw voor dezelfde studie kiezen. Dat is te wijten aan de hoge werkdruk, het aantal overuren, de hoeveelheid administratieve lasten en een gebrek aan autonomie. Eén op de vier artsen in opleiding tot medisch specialist heeft serieus overwogen te stoppen met de opleiding. Opvallend is dat bijna de helft van de artsen die geen toekomst in het ziekenhuis ziet, dit eerst wel van plan was. Ook hier speelt de ervaren werkdruk een grote rol.

Onbetaald overwerk

Jonge artsen werken gemiddeld zes uur per week over en twee derde ontvangt hiervoor geen enkele compensatie. Ook heeft een van de drie jonge artsen in het afgelopen jaar minimaal één keer te maken gehad met ongewenst gedrag. Vrouwen maken aanzienlijk vaker melding van ongewenst gedrag dan mannen.

Zwangerschap en ouderschap

Van de vrouwelijke artsen die zwanger zijn geweest, geeft één op de drie aan tijdens de zwangerschap diensten te hebben gedraaid die in strijd zijn met de cao. Ook andere knelpunten, zoals beperkingen bij het opnemen van ouderschapsverlof of aanpassingen van werktijden, komen nog te vaak voor, zo valt te lezen in het rapport.

Wat gaat de LAD doen?

De LAD gaat de komende tijd in alle lokale overleggen uitvragen in hoeverre werkgevers de cao en/of de Arbeidstijdenwet naleven. Gebeurt dit in onze ogen niet goed, dan willen we in een volgend overleg concrete verbeteringen zien. De LAD vraagt al haar leden om het bij ons te melden als de cao niet goed wordt nageleefd: hoe meer signalen we krijgen, des te makkelijker het voor ons wordt om hier gericht actie op te nemen. Zo nodig zelfs via juridische stappen. Zijn jouw werktijden niet in lijn met wat er in de cao is afgesproken (of twijfel je daaraan), word je als zwangere dokter verplicht om (nacht)diensten te doen of weigert jouw werkgever ouderschapsverlof? Meld het dan bij ons Kennis- en dienstverleningscentrum via bureau@lad.nl of 088 – 13 44 112.

Lees meer op de website van De Jonge Specialist en het artikel dat op 17 februari in Trouw is verschenen.