skip to Main Content

LAD-magazine: samenwerken de sleutel tot betere zorg

De huisartsen van het gezondheidscentrum in de Haagse wijk Leidschenveen deden mee aan het LAD-project Gezond en veilig werken, samen met de doktersassistenten en praktijkondersteuners. Juist die gezamenlijke deelname bepaalde het succes. “Wanneer je ergens tegenaan loopt, ga je als arts een oplossing bedenken. Je mist dan input van de POH of assistent, terwijl zij misschien heel andere ideeën voor een goede oplossing hebben”, aldus huisarts Cindy van Winden in het nieuwe LAD-magazine.

Van Winden en haar collega Marijse Koolen (praktijkmanager) leggen in het LAD-magazine uit dat SHG Groep, een grote eerstelijnszorgaanbieder in Den Haag, bestaat uit een centraal bureau met onder meer de afdelingen Financiën, HR, Communicatie en Kwaliteit & facilitair en daaromheen acht gezondheidscentra, waaronder Leidschenveen. Tussen het bureau en de huisartsenpraktijk bleken enkele onduidelijkheden geslopen. Bij wie ligt nou de verantwoordelijkheid voor de praktijk? Wie gaat over de aanpak? Hoe ziet de toekomst eruit? Niemand had de antwoorden en daar waren ze wel naar op zoek. Of zoals Koolen het verwoordt: “Hoe versterk je elkaar zonder dat je elkaar tegenwerkt?”
Ze besloten zich aan te melden voor het LAD-project Gezond en veilig werken. Intussen zijn ze twee jaar verder en is er veel veranderd in de onderlinge samenwerking en communicatie. “Door met elkaar naar vraagstukken te kijken en elkaar te horen, krijg je veel meer informatie en veel betere ideeën”, aldus Van Winden.

Duizendpoot Annika Berends

In dit voorjaarsnummer interviewden we daarnaast ‘duizendpoot’ Annika Berends. Zij is internist-nefroloog-endocrinoloog in het UMCG, maar is ook buiten de spreekkamer actief. Zo is ze bestuurslid bij de Stichting Challenge & Support, kwartiermaker duurzame inzetbaarheid en podcasthost. Daarnaast won ze een innovatieprijs voor een onderwijsapp en denkt ze mee met de visie ‘Medisch Specialist 2035’. “Het idee dat mijn werk impact heeft, geeft me elke dag opnieuw energie.” Op de vraag waar die drive vandaan komt, antwoordt ze: “Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Maar als we zo doorgaan, kunnen we dat niet meer waarmaken. Transformeren moet. En dan heb je mensen nodig die opstaan, hun nek uitsteken en durven pionieren.”

En verder …

Dit magazine bevat ook de allereerste column van basisarts Danae Smeets. Zij is volgens eigen zeggen altijd een muurbloempje geweest: kleurrijk, maar stilletjes. “Je kunt je voorstellen dat zo’n karakter niet ideaal is voor de coschappen.” Ze vond het dan ook lastig te groeien en bloeien, maar weet steeds beter wat ze wel en vooral níet wil. De komende tijd is Smeets onze vaste columnist en neemt ze je mee in haar belevenissen als startend arts.

Gevolgen handhaving Wet DBA

In dit magazine wordt verder volop aandacht besteed aan de handhaving op de Wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet voorkomen. Wat betekent dat voor het huisartsenlandschap? Kunnen waarnemers blijven waarnemen of kiezen ze voor een overstap naar een vast dienstverband? En hoe kijken ze überhaupt tegen de ontwikkelingen aan? We vroegen aan twee huisartsen en een aios huisartsgeneeskunde hoe de strengere handhaving hun loopbaankeuzes beïnvloedt.

Europa

Verder vertelt anesthesioloog Christiaan Keijzer uitgebreid over zijn ervaring in het bestuur van het CPME, waar hij zes jaar lang deel van uitmaakte. Ook de komende tijd blijft hij betrokken bij de ‘Europese KNMG’.  “Als je wilt dat de gezondheidszorg in je eigen land goed geregeld is, moet je ook bereid zijn om daar op Europees niveau over mee te denken.”

Benieuwd naar het hele magazine? Lees ‘m nu!