Wat kun je doen als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag?
Grensoverschrijdend gedrag komt helaas overal voor, ook in de zorg, en kan zich op verschillende manieren uiten. Uit een enquete van Medisch Contact blijkt dat bijna een derde van de artsen en geneeskundestudenten die grensoverschrijdend gedrag ondervonden, te maken had met intimidatie/machtsmisbruik, gevolgd door seksueel grensoverschrijdend gedrag (29%), discriminatie/racisme (18%) en pesten (16%). De impact van grensoverschrijdend gedrag op je welzijn en productiviteit kan enorm zijn. Daarom is een veilige werkomgeving niet alleen essentieel voor jou als werknemer, maar ook voor je werkgever en de kwaliteit van de patiëntenzorg.
Tips
- Als je te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, is de belangrijkste tip om het bespreekbaar te maken – hoe moeilijk dat ook is. Blijf er niet mee rondlopen, maar bespreek het met iemand die je vertrouwt. Probeer daarnaast een gesprek aan te gaan met de persoon die jouw grenzen is overgegaan. Vertel die persoon dat jouw grenzen zijn overschreden en wat dit met jou heeft gedaan. Veel zorginstellingen hebben ook een vertrouwenspersoon bij wie je terecht kan.
- Mocht dit het gedrag van de persoon niet veranderen, ga dan naar je leidinggevende of HRM. Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel mensen dit niet durven, maar om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken en aan te pakken, is het belangrijk om dit wél te doen. Je werkgever heeft namelijk de plicht onderzoek te doen naar jouw klacht en passende maatregelen te nemen. Het onderzoek moet zorgvuldig, eerlijk en onafhankelijk gebeuren. Het kan leiden tot een gesprek met de betrokkene, een onafhankelijk onderzoek of zelfs disciplinaire stappen zoals een officiële waarschuwing of ontslag. Je werkgever moet je gedurende het proces op de hoogte houden en je beschermen tegen eventuele represailles.
- Veel zorginstellingen hebben gedragscodes en/of klachtenprocedures waarin staat hoe er moet worden gehandeld bij grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast zijn ook in veel cao’s afspraken gemaakt. Zo kent de Cao UMC een protocol grensoverschrijdend gedrag, dat de basis vormt voor ieder umc. Informeer wat er in jouw ziekenhuis/zorginstelling is afgesproken.
- Heb je vragen over (het melden van) grensoverschrijdend gedrag? Dan kun je contact opnemen met het Kennis- en dienstverleningscentrum van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD via bureau@lad.nl of 088 – 134 41 12.
Zelf beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag
Je kan ook zelf worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Als je werkgever een klacht onderzoekt, werk daar dan constructief aan mee – ook als de klacht anoniem is. Vraag aan de werkgever welke procedureregels intern gelden en hoe jij wordt beschermd tegen onterechte klachten, zodat je niet onnodig wordt beschadigd. Laat je daarbij zo nodig ook ondersteunen door een van onze juristen. Extra zorgvuldigheid vanuit de werkgever is noodzakelijk, vooral bij een anonieme melding. Vraag je werkgever om inzicht in de klachten en de bewijzen. Je hebt recht op een eerlijk proces waarin je je standpunt kunt toelichten. Mocht je onterecht beschuldigd zijn, dan moet je werkgever je rehabiliteren en voor jouw veiligheid en welzijn zorgen.