skip to Main Content

Meer acties in umc’s

 

Werknemers in umc’s laten er deze zomer geen twijfel over bestaan dat ze een goede cao willen met een reële loonsverhoging en duidelijke afspraken over het verminderen van werkdruk. Er vonden al diverse actiebijeenkomsten plaats en deze zomer staan er nog een paar gepland.

Nadat de onderhandelingen voor een nieuwe Cao UMC eind mei vastliepen, bleek een actietraject in de umc’s noodzakelijk om de NFU duidelijk te maken dat haar laatste bod onvoldoende is. De acties zijn een gezamenlijk initiatief van de vier werknemersorganisaties, waar ook de LAD deel van uitmaakt.

De acties worden gecoördineerd door actiecomités in de umc’s zelf, waar alle werknemers in umc’s aan mee kunnen doen: van verpleegkundigen tot artsen (in opleiding), laboranten, fysiotherapeuten en technisch geneeskundigen. De acties verschillen per umc. Zo houden het UMCU en het LUMC  stiptheidsacties. Daarnaast trokken op 5, 13 en 17 juli werknemers van respectievelijk het UMCG, Radboudumc en Amsterdam UMC met honderden tegelijk met spandoeken naar buiten. In het Erasmus MC konden werknemers met hun handtekening op een ‘vakantiekaart’ duidelijk maken dat ze een goede cao willen. De opbrengst werd aangeboden aan de raad van bestuur.

De komende weken staan meer actiebijeenkomsten gepland. Zo vindt in het UMCU op 31 juli een zogeheten stille ‘sit-in’ plaats (van 11.55 tot 12.10 uur). in het UMCG (14-8), Amsterdam UMC (21-8) en Erasmus MC (30-8) staan ook bijeenkomsten gepland.

Meer weten over de acties en onze rol? Lees dan ons nieuwsbericht van 6 juli.