skip to Main Content

Meld je aan voor een van de Zin in Zorg challenges

Ben jij een jonge arts en heb je zin in een uitdaging om meer werkplezier te creëren? Meld je dan aan voor de challenges van Zin in Zorg, de beweging die De Jonge Specialist, LAD, VvAA en LOVAH anderhalf jaar geleden lanceerden. Binnenkort gaan vier projectteams met elk tien jonge artsen samen aan de slag. 2021 wordt het jaar van DOEN!

Een kwart van de jonge artsen zou niet opnieuw voor geneeskunde kiezen als hij de keus opnieuw zou moeten maken. Niet omdat het vak niet leuk is, maar vanwege de hoge werkdruk en het ontbreken van een goede werk-privébalans. Doodzonde, vinden De Jonge Specialist, LAD, VvAA en LOVAH. Eind 2019 lanceerden zij de beweging in Zin in Zorg, die gaat en staat voor meer werkplezier, mentaal fitte jonge dokters en meer tijd voor de patiënt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd staat achter het initiatief. Al bijna 400 jonge artsen hebben zich intussen aangesloten bij Zin in Zorg. Samen met hen is vorig jaar een Zin in Zorg Toekomstagenda opgesteld.

Vier challenges

Aan de hand van de toekomstagenda zijn vier challenges geformuleerd: 

Wij, jonge artsen, gaan voor meer inspraak bij de organisatie van ons werk
Hoe zorg je dat je als jonge arts wordt betrokken bij het beleid in jouw instelling en dat je kunt meedenken over het verbeteren van de zorg?

Wij, jonge artsen, willen de ruimte krijgen voor persoonlijke ontwikkeling
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het ontzettend belangrijk is dat jonge artsen worden gecoacht en de gelegenheid krijgen voor persoonlijke ontwikkeling. Hoe zorgen we dat ieder jonge arts die ruimte krijgt?

Wij, jonge artsen, willen meer aandacht voor de mens achter de dokter
Jonge artsen zitten vaak niet alleen middenin hun opleiding of eerste baan, maar kopen ook net hun eerste huis, gaan samenwonen of beginnen aan een gezin. Hoe zorgen we dat er oog is voor de levensfase waarin zij zitten en dat ze goed worden begeleid?

Wij, jonge artsen, gaan voor een positieve hervorming van de werkcultuur
Overwerken lijkt wel eens de norm te zijn in de zorg. Hoe doorbreken we die cultuur en zorgen we dat jonge artsen zich veilig voelen om dingen bespreekbaar te maken?

Vier projectteams

Jonge artsen, zoals anios en aios die in opleiding zijn tot medisch specialist, huisarts, specialist ouderengeneeskunde of een ander specialisme, kunnen zich tot 29 maart aanmelden voor een van de vier challenges en conformeren zich daar voor minimaal 2 uur per week aan. Zij worden vervolgens ingedeeld in een projectteam en gaan de komende zes maanden samen aan de slag. De bedoeling is dat de uitkomsten in november worden gepresenteerd tijdens een Zin in Zorg congres. De projectteams worden ondersteund door de initiatiefnemers en De Argumentenfabriek. Het is dus niet alleen leuk om aan een challenge mee te werken, maar ook nog eens een nuttige ervaring!

Interesse?

Lees meer over de challenges en meld je uiterlijk 29 maart aan op zininzorg.nl/challenges.