skip to Main Content

Tips om mentaal en fysiek fit te blijven

 

Artsen en andere zorgprofessionals werken momenteel onder extreme omstandigheden. Ze verrichten taken die ze niet gewend zijn, de werkdruk is hoog, het patiëntcontact moeilijk en het menselijk lijden indrukwekkend. Om artsen en andere zorgprofessionals te ondersteunen, hebben de Federatie Medisch Specialisten, LAD en De Jonge Specialist een flyer met tips uitgebracht om de komende tijd mentaal en fysiek fit te blijven.

Hoe bereid je je voor als je met COVID-19-patiënten gaat werken en taken moet verrichten die je niet gewend bent? Hoe zorg je dat je de komende tijd fit blijft als de werkdruk torenhoog is? En wat als je het even niet weet en behoefte hebt aan een luisterend oor?

Om artsen en zorgprofessionals te ondersteunen, hebben de Federatie, LAD en De Jonge Specialist de belangrijkste tips op een rij gezet. De flyer is tot stand gekomen in samenwerking met de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ) van het ministerie van Defensie. De inhoud is getoetst bij artsen uit diverse disciplines.

De flyer zoomt vooral in op tips voor artsen en andere zorgprofessionals in ziekenhuizen. De LAD maakt daarnaast ook een flyer die specifiek op andere zorgsectoren is gericht. Deze flyer komt later beschikbaar.

Psychosociale ondersteuning

De Federatie, LAD en De Jonge Specialist wijzen erop dat angst, bezorgdheid en stress in deze omstandigheden normaal zijn en dat het van belang is zorgen tijdig te delen of om hulp te vragen. In ziekenhuizen en zorginstellingen zijn allerlei mogelijkheden voor psychosociale ondersteuning, zoals peer support, (bedrijfs)opvangteams, maatschappelijk werk en geestelijke gezondheidszorg. Ook daarbuiten bestaan diverse mogelijkheden. Op de websites van de Federatie Medisch Specialisten en de LAD staan goede initiatieven.

Flyer onder aandacht van werkgevers

Naast de tips voor artsen en andere zorgprofessionals zijn er ook tips voor leidinggevenden en werkgevers. De onderhandelaars van FBZ, de cao-partij en vakbond waarbij de LAD is aangesloten, brengt de flyer onder de aandacht van werkgevers waarmee zij (normaal gesproken) regulier overleg hebben en hebben hen ook tips gegeven voor leidinggevenden en werkgevers. Je kunt je werkgever zelf ook op deze tips attenderen.