skip to Main Content

Minister van Ark: herstel zorgmedewerkers cruciaal

“Om de komende maanden goede zorg te kunnen bieden, is ondersteuning van patiënten, zorgprofessionals en zorgorganisaties cruciaal.” Dat schrijft minister Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. De LAD vindt het beteugelen van de werkdruk daarbij een expliciet aandachtspunt.

In een brief zet minister Van Ark het beleid uiteen voor verschillende onderdelen van de (ziekenhuis)zorg die te lijden hebben gehad onder de gevolgen van de coronapandemie. “In de komende periode zal het inhalen van de uitgestelde reguliere zorg hand in hand moeten gaan met het herstel van zorgprofessionals”, aldus de minister. In de brief licht ze onder andere toe hoe de reguliere zorg kan worden ingehaald en wat ze wil doen aan het herstel en de ondersteuning van zorgmedewerkers die tijdens de coronacrisis zwaar zijn belast. Ze verwijst daarbij onder meer naar het initiatief van de Federatie Medisch Specialisten en V&VN, die hebben gepleit voor een ‘nationaal herstelplan voor de zorg’.

De LAD is groot voorstander van zo’n herstelplan en vindt dat dit ‘zorgbreed’ moet worden ingestoken, met expliciete aandacht voor het beteugelen van de werkdruk – die ook de komende maanden hoog zal blijven. Daarnaast vindt de LAD dat ook breder moet worden gekeken naar de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden in de zorg. In een column in Medisch Contact schreef LAD-voorzitter Suzanne Booij onlangs dat het aantal (potentiële) zorgverlaters hoog is vanwege de werkdruk en het gebrek aan zeggenschap en autonomie. “Zorg dat de zorgsector aantrekkelijk blijft om in te werken”, is haar oproep.

Lees de brief van minister Van Ark

Lees de column van Suzanne Booij