skip to Main Content

Ons nieuwe magazine is uit!

 

Staatssecretaris Blokhuis stelde onlangs voor om nacht- en weekenddiensten voor alle psychiaters (dus ook zzp’ers) te verplichten, als oplossing voor de personeelstekorten in de ggz. In het nieuwe LAD-magazine geeft een aantal psychiaters aan dit geen goed idee te vinden, omdat het werkelijke probleem er niet mee wordt opgelost.

De LAD en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie brengen gelijktijdig met het verschijnen van het nieuwe magazine een onderzoek uit naar het werkplezier van psychiaters in ggz-instellingen. Daarbij blijkt dat een derde van de psychiaters in loondienst overweegt om op termijn als interimmer aan de slag te gaan, uit onvrede over de hoge werkdruk, de regeldruk en het gebrek aan inspraak in hun instelling.

Door deze uitstroom in de ggz moet een kleiner groepje psychiaters relatief veel diensten draaien, waardoor de werkdruk alleen maar verder toeneemt. Staatssecretaris Blokhuis stelde daarom onlangs voor om nacht- en weekenddiensten voor alle psychiaters te verplichten – ook voor zzp’ers. Damiaan Denys, voorzitter van de NVvP, zegt in het LAD-magazine dit geen goed idee te vinden. “Er zijn al zoveel dingen die we als artsen ‘moeten’ qua regelgeving en registratie. Juist die dingen maken ons werk onaantrekkelijk. Ggz-instellingen zitten in een vicieuze cirkel: psychiaters gaan uit dienst uit onvrede, waardoor een kleine groep onevenredig veel diensten moet draaien. Daardoor raken zij steeds gefrustreerder, waardoor de kans groot is dat ook zij voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen. We moeten die cirkel zien te doorbreken en kijken hoe we het werkplezier kunnen terug krijgen.”

In het nieuwe LAD-magazine wordt verder aandacht besteed aan het stuklopen van de onderhandelingen voor een nieuwe pensioenstelsel. Waarom is een nieuw pensioenstelsel eigenlijk nodig? En wat betekent het stuklopen van de onderhandelingen voor het pensioen van artsen en zorgprofessionals?
Verder vertellen twee aios over de geheel vernieuwde opleiding Forensische geneeskunde, waarmee zij in januari zijn gestart, en besteden we aandacht aan het initiatief van vier artsen om een theatervoorstelling over stoppen met roken te ontwikkelen.

Nieuwsgierig? Lees dan ons gehele magazine!