skip to Main Content

Mentale COVID-19 ondersteuning voor artsen en zorgprofessionals

 

Challenge & Support heeft haar coaches bereid gevonden om belangeloos klaar te staan voor artsen (in opleiding) en zorgprofessionals tijdens de COVID-19 crisis. Wie hoge werkdruk, angst of andere zorgen ervaart, kan gratis een supportgesprek op afstand krijgen. Het initiatief van Challenge & Support wordt ondersteund door de LAD en de Federatie Medisch Specialisten.

In deze roerige tijden wordt veel gevraagd van artsen en zorgprofessionals, die onder een hoge werkdruk werken met veel onzekerheid. Challenge & Support, dat coaching biedt aan artsen (in opleiding), merkt dat dat vragen oproept. Wat als iedereen op je afdeling overwerkt dreigt te raken of als je twijfelt over je eigen ‘kunnen’? Om artsen en zorgprofessionals bij te staan, staan de coaches de komende tijd belangeloos voor hen klaar; of ze nu stoom willen afblazen of een steun in de rug zoeken.

Wie een beroep wil doen op een coach, kan zich aanmelden via de website van Challenge & Support. Binnen 90 minuten (tussen 07.00 en 21.00 uur) wordt vervolgens contact opgenomen en wordt een gesprek op afstand ingepland en één terugbelmoment voor wie daar prijs op stelt. Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken.

Support juist nu belangrijk

De LAD is blij met het initiatief. “Ik merk als arts zelf hoe groot de druk op dit moment is”, vertelt LAD-voorzitter Suzanne Booij die in het dagelijks leven neuroloog is in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. “Ziekenhuizen moeten improviseren om het toenemende aantal patiënten te kunnen helpen; huisartsen en GGD’en worden overstelpt met vragen. Je wilt iedereen zo snel en goed mogelijk helpen, terwijl je zelf ook in onzekerheid zit: niet alleen over je patiënten, maar ook omdat je ineens andere werkzaamheden uitvoert en op andere afdelingen wordt ingeroosterd. En natuurlijk maken ook artsen zich zorgen over hun eigen gezondheid en die van collega’s en familie. Wij zijn daarom heel blij dat er coaches zijn die artsen en zorgprofessionals hierin willen supporten. Het is ontzettend belangrijk dat we samen fit blijven; zowel fysiek als mentaal.”