skip to Main Content

Werkdruk overschaduwt vakantiepret bij zorgwerknemers

Uit onderzoek blijkt dat meer zorgmedewerkers behoefte hebben aan vakantie dan vóór de coronapandemie, maar de hoge werkdruk staat ontspanning in de weg. Dit zet de balans en fitheid verder onder druk. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM&CO en Stichting IZZ.

Voorbereidingstijd

Tijd voor jezelf maken en het werk loslaten vinden zorg- en welzijnsmedewerkers de grootste uitdagingen op vakantie. Ruim een kwart vindt het lastig om voldoende losgeweekt van het werk te vertrekken. Voorbereidingstijd, tijd om af te schakelen en van werk los te komen, is dan ook de meest genoemde behoefte van medewerkers voor een ontspannen vakantie.

Thuisblijvers

Degenen die geen verlof opnemen (8%), noemen het niet gevuld krijgen van het rooster vaak als reden. Als er te veel mensen tegelijk vakantie nemen, kan er niet voldoende zorg worden geleverd. Niet alleen werk(druk) is de oorzaak van onvoldoende ontspanning en herstel op vakantie. 40% van de zorg- en welzijnsmedewerkers is ook mantelzorger. De zorg voor familie of partner gaat ook tijdens vakantie vaak door.

Geen luxe maar noodzaak

Volgens PGGM&CO is het is goed en belangrijk dat het merendeel van zorg- en welzijnsmedewerkers vakantie neemt en dat vooral kan doen in de voor hen gewenste periode. Want als de werkdruk ook de komende periode hoog is en mogelijk nog hoger dan de afgelopen periode, is tijdige ontspanning geen luxe maar noodzaak. En die ontspanning is nu net de grootste uitdaging. Ondersteuning gericht op los kunnen komen van het werk en ontspanning helpt daarbij. Bijvoorbeeld door met collega’s te bespreken dat je moeite hebt met afschakelen en loslaten. En ook door onderling afspraken te maken over niet bereikbaar zijn in je vakantie. Volgens Stichting IZZ is het verder van belang dat werkgevers en leidinggevenden medewerkers stimuleren en faciliteren om niet alleen vakantie te nemen, maar ook te hébben.

Over het onderzoek

PGGM&CO doet ieder kwartaal onderzoek naar fitheid en balans onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ ook gekeken naar de behoeften aan vakantie en mogelijkheden en belemmeringen hierin. Wat is de behoefte aan vakantie en wat doet dit met de fysieke, mentale en financiële fitheid? Wat zijn de mogelijkheden vanuit werkgevers? Dit alles bekeken in relatie met de huidige en verwachte werkdruk. In totaal hebben bijna 4.000 zorg- en welzijnsmedewerkers aan het onderzoek meegewerkt. Lees alle resultaten van het onderzoek.