skip to Main Content

Zin in Zorg verbreedt naar alle zorgprofessionals

Zin in Zorg is voortaan niet alleen meer een beweging van (jonge) dokters. Ook andere zorgprofessionals kunnen zich erbij aansluiten. Reden om te verbreden is dat veel beroepsgroepen in de zorg aanlopen tegen de werk- en regeldruk en het gebrek aan autonomie. Door samen te gaan voor meer werkplezier, meer tijd voor de patiënt en mentaal fitte zorgprofessionals, hopen de initiatiefnemers de impact van de beweging te vergroten.

Een kwart van de jonge artsen zou niet opnieuw voor geneeskunde kiezen als hij de keus opnieuw zou moeten maken. Niet omdat het vak niet leuk is, maar vanwege de hoge werkdruk en het ontbreken van een goede werk-privébalans. Dat gegeven was voor De Jonge Specialist, LAD, VvAA en LOVAH in 2019 de reden om Zin in Zorg te lanceren: een beweging voor jonge dokters met als insteek om zélf te werken aan een cultuurverandering om het werkplezier te vergroten.
In de afgelopen vier jaar is er veel gebeurd. Er werd een Toekomstagenda opgesteld en 50 jonge artsen werkten in teams aan verbetervoorstellen, bijvoorbeeld voor meer inspraak, meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, meer aandacht voor de mens achter de dokter en een cultuur waarin overwerken niet langer de norm is.

Nieuwe film

Intussen hebben ruim 750 jonge en ervaren artsen zich bij Zin in Zorg aangesloten en is er ook vanuit andere beroepsgroepen interesse om met Zin in Zorg aan de slag te gaan. De noodzaak daarvoor is volgens de initiatiefnemers nog steeds groot: 22% van de zorgprofessionals kampt met burn-outklachten en 40% overweegt de zorg te verlaten. Voor de initiatiefnemers van Zin in Zorg reden tot verdere actie. Daarom wordt de focus verlegd naar zorgprofessionals in alle fases van hun carrière en in alle beroepsgroepen. Bij de nieuwe weg die Zin in Zorg inslaat, hoort een hernieuwde boodschap: we móeten beter gaan zorgen voor de zorg en dus voor álle zorgprofessionals. Om deze boodschap kracht bij te zetten, is een film gelanceerd waarin diverse beroepsgroepen aan bod komen, zoals een huisarts, kinderarts, apotheker, verloskundige en verpleegkundige.

Steun Zin in Zorg

Wil je Zin in Zorg steunen? Dat kan heel eenvoudig door de beweging te volgen op Instagram of LinkedIn en/of door je in te schrijven als supporter of ambassadeur.
Je ontvangt dan bovendien maandelijks een nieuwsbrief boordevol informatie, inspiratie en tips om zelf aan de slag te gaan voor meer werkplezier, meer tijd voor de patiënt en mentale fitheid.