skip to Main Content

Ultimatum Cao Ziekenhuizen

Op 7 maart zijn de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen vastgelopen. De verschillen tussen de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) waren niet te overbruggen. FBZ, de vakbond waarbij de LAD is aangesloten voor deze cao, heeft nu een ultimatum gesteld aan de NVZ. De NVZ heeft tot 20 maart 12.00 uur om aan de eisen tegemoet te komen. Doet ze dat niet, dan zijn collectieve acties onvermijdelijk.

Waarom zijn de onderhandelingen vastgelopen?

Tussen 20 november 2024 en 7 maart 2025 is er intensief onderhandeld tussen de vier vakbonden (de LAD is voor deze cao aangesloten bij FBZ) en de NVZ. De onderhandelingen verliepen vanaf het begin moeizaam. Veel van de voorstellen van de bonden zijn door de NVZ weggezet als ‘geen prioriteit’ of ‘niet realistisch’, terwijl het gaat om alleszins redelijke én noodzakelijke voorstellen om het werken in algemene ziekenhuizen aantrekkelijk te houden.

Dit is de reden waarom de onderhandelingen vastliepen:

  • De NVZ biedt een salarisverhoging van 6%. Dat lijkt op het eerste gezicht redelijk, maar het gaat over een periode van twee jaar (4% in 2025 en 2% in 2026). De loonstijging voor 2026 is echt onder de maat met het oog op de enorme inspanningen die de NVZ dagelijks van zorgprofessionals verlangt. De LAD wil dat álle zorgprofessionals een reële inkomensverbetering krijgen via een gelijke procentuele loonsverhoging.
  • Daarnaast komt de NVZ niet tegemoet aan een groot aantal van de wensen van de bonden om tot verbeteringen te komen op het gebied van gezond en veilig werken en duurzame inzetbaarheid. Zo was ons voorstel om de arbeidsduur van artsen in opleiding (die nu vaak standaard voor 48 uur (38+10) per week worden ingeroosterd) te normaliseren, onbespreekbaar. De LAD vindt het onbegrijpelijk dat de NVZ zo weinig bereidheid toont om de toekomstige generatie artsen voor hun vak te behouden.
  • Daarnaast heeft de NVZ geen oog voor de kosten die zorgprofessionals moeten maken om hun beroep te kunnen uitoefenen: ze bleek niet bereid een stap te zetten in het vergoeden van de contributie van beroepsverenigingen/vakbonden.
  • Verder weigerde ze om concrete afspraken te maken om de zeggenschap van zorgprofessionals over onderwerpen die hun werk/vakinhoud raken, te verbeteren en daarvoor faciliteiten te regelen.

De LAD vindt het onbegrijpelijk dat de NVZ zo weinig oog heeft voor wat werknemers nodig hebben. “De werkdruk in de ziekenhuizen is torenhoog en veel zorgprofessionals ondervinden dagelijks de gevolgen van het grote personeelstekort. Als de NVZ wil dat ziekenhuiswerknemers goede zorg kunnen blijven leveren en voor hun vak behouden blijven, is investeren in zorgprofessionals wat ons betreft een must. Aan goede zorg hangt een prijskaartje: ziekenhuismedewerkers mogen geen sluitpost zijn”, aldus onderhandelaar Joyce Kuijpers.

Hoe gaat het nu verder?

Met het ultimatum hopen de vakbonden de NVZ ervan te overtuigen dat ze écht met een beter voorstel moet komen. Doet ze dat niet, dan worden er collectieve acties gehouden (denk aan een zondagsdienst). Natuurlijk hopen we niet dat het zover komt, maar in veel ziekenhuizen worden nu al actiecomités gevormd om de actiedag voor te bereiden.

Wat kunnen zorgprofessionals doen?

Informeer in je ziekenhuis of er een actiecomité is en kijk of jij of een van je collega’s kan aansluiten, zodat je kunt meedenken over lokale activiteiten. Om de druk op te voeren, kun je daarnaast deze ansichtkaart versturen naar je ziekenhuisbestuurders. Op die manier vraag je hen om bij de NVZ aan te sturen op betere cao-afspraken.
Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat er een betere cao komt!