skip to Main Content

“Alle zorgprofessionals moeten erop vooruitgaan in nieuwe Cao GGZ”

De LAD/FBZ wil voor de nieuwe Cao GGZ, die op 1 januari volgend jaar moet ingaan, dat de koopkracht van álle zorgprofessionals verbetert. Dat blijkt uit de inzetbrief die is opgesteld door FBZ, de cao-partij bij wie de LAD is aangesloten voor de Cao GGZ. Ook wil FBZ voor de bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten een vergoeding op basis van het daadwerkelijke uurloon dat ingaat op het moment dat de werknemer wordt opgeroepen.

Tijdens de onderhandelingen die inmiddels zijn begonnen, dient deze inzetbrief als leidraad voor een nieuwe Cao GGZ. FBZ heeft in aanloop naar de onderhandelingen met de werkgevers een enquête naar bereikbaarheidsvergoedingen gehouden. Ook is er tijdens twee avonden met klankbordgroepen gevraagd naar de ervaringen met de cao. “Uit de vele reacties blijkt dat de naleving van de cao een punt is”, zegt onderhandelaar Robert Barendse. “Veel aangeleverde punten zijn al in de cao geregeld, zoals de afspraken over scholing. Als een medewerker een opleiding moet doen die verplicht is, moet dat in de baas zijn tijd, maar we horen vaak dat medewerkers dat in eigen tijd moeten doen. Werkgevers en teamleiders komen dat soort cao-afspraken niet altijd na. Dat kan natuurlijk niet. Dit gaan we in een later stadium oppakken.”

Bac-diensten

Barendse: “Tijdens bijeenkomsten met onze klankbordgroep bleken velen ook de bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten een doorn in het oog. Die leggen een aanzienlijke druk op de vrije tijd en het privéleven. De achterban vindt het onterecht dat werkgevers hun vergoedingen afbouwen, zo ontvangen ze totaal geen vergoeding meer boven IP 88, terwijl collega’s en ingehuurde krachten wel een vergoeding voor betreffende diensten ontvangen.” FBZ stelt daarom voor om bereikbaarheids-, aanwezigheids- en consignatiediensten te laten uitbetalen vanaf het moment dat werknemers worden opgeroepen te werken.

Recht op onbereikbaarheid

Verder wil FBZ af van schaduwlijsten en zogenoemde schaduw-schaduwlijsten, waarover leden zich beklagen. “Ze worden op deze lijsten geplaatst zonder daarvoor een vergoeding te ontvangen, maar zijn wel verplicht om bij oproep direct arbeid te verrichten. Wij willen graag met de Nederlandse ggz in gesprek om een oplossing voor dit probleem te vinden. Ook gaan we het recht op onbereikbaarheid op tafel leggen”, stelt Barendse.

Verder gaat FBZ de herregistratie voor de BIG-registratie en herregistratie bespreken, net als de thuiswerkvergoeding, de reiskostenvergoeding en de werkweek van de aios die tot veel discussie leidt. FBZ stelt een looptijd voor van één jaar.

De volledige inzetbrief vind je hier.