skip to Main Content

Artsenfederatie KNMG: publieke steun voor artsen en verpleegkundigen dringend nodig

Vanaf vandaag kijken zeven verschillende gezichten Nederlanders recht in de ogen. Artsen, verpleegkundigen en andere Nederlanders vertellen wat zij bijdragen om deze pandemie onder controle te krijgen. Met de campagne #ditismijnzorg roept de KNMG (waar LAD federatiepartner van is) de Nederlandse bevolking op om de voorzorgsmaatregelen na te leven en te laten zien dat ze de artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals steunen.

René Héman, voorzitter van de KNMG licht de campagne toe: “De druk op de zorg, op artsen en verpleegkundigen is net als in de eerste golf weer extreem hoog. De meeste zorgverleners zijn nog nauwelijks hersteld van die eerste periode, en staan alweer onder hoge druk. Tijdens de eerste golf heeft de Nederlandse bevolking ons er echt doorheen gesleept. Mensen hielden zich heel strak aan de maatregelen en lieten hun steun voor de zorg actief zien. Ik weet dat het overgrote deel van de Nederlanders achter de maatregelen en de zorg staat. Toch voelen we die steun voor zorgverleners nu minder. Bovendien zien we ook een kleine groep die zich agressief en intimiderend gedraagt. Dat heeft impact op artsen en verpleegkundigen.”

“Met deze postercampagne vragen we iedereen om achter de mensen in de zorg te gaan staan”, zegt Héman. “Je helpt ons het meest als je je aan de voorzorgsmaatregelen houdt. Dan kunnen we ook zoveel mogelijk reguliere zorg blijven verlenen. Daarnaast vragen we mensen om hun steun zichtbaar te maken.”

Iedereen in Nederland kan zijn steentje bijdragen. Allereerst door zich te houden aan de voorzorgsmaatregelen: houd afstand, beperk verplaatsingen en contacten, werk thuis, was je handen en draag in publieke ruimtes een mondkapje. Daarnaast roept de KNMG Nederlanders op om deze steun ook actief uit te dragen. Via de website ditismijnzorg.nl kunnen Nederlanders een eigen poster maken en voor het raam hangen, of delen op sociale media.

Diversiteit in gezichten

De campagne #ditismijnzorg trapt vandaag af met een landelijke abri-campagne waarin zeven verschillende mensen figureren. Onder hen zijn artsen, verpleegkundigen, maar ook anderen. In de campagne is gebruik gemaakt van echte personen die vertellen wat hún zorg is. Maar tegelijkertijd vragen ze ons ook allemaal: “En jij?”