skip to Main Content

Online editie Basisartsencongres goed bekeken 

200 coassistenten, startende anios en arts-onderzoekers namen op 10 april online deel aan het basisartsencongres Van Co tot Pro, dat De Jonge Specialist en de LAD samen organiseerden. Diederik Gommers en Marcel Levi hadden een duidelijk advies aan de deelnemers: ga iets doen wat je leuk vindt en wees niet bang om verkeerde keuzes te maken.

Voor welke vervolgopleiding kies je als je bijna of net klaar bent met geneeskunde en wat als je nog twijfelt? En is het zinvol om eerst te promoveren of kun je beter eerst een tijdje gaan aniossen? De Jonge Specialist en de LAD willen startende basisartsen bij dat soort keuzes op weg helpen. Na het succes van vorig jaar organiseerden ze daarom voor de tweede keer een congres speciaal voor deze doelgroep.

Wees niet bang voor verkeerde keuzes

Helaas kon het dit keer geen fysiek evenement worden, maar volgden 200 deelnemers online het programma, dat live vanuit Maarssen werd gestreamd. Niemand minder dan anesthesioloog-intensivist Diederik Gommers en internist Marcel Levi waren uitgenodigd; niet om het te hebben over corona, maar om tijdens een interview met dagvoorzitter Jesper Rijpma te vertellen welke keuzes zij aan het begin van hun loopbaan hebben gemaakt. Diederik Gommers gaf als tip niet bang te zijn om verkeerde keuzes te maken. Hij begon na zijn opleiding geneeskunde eerst een eigen bedrijf rond een experimenteel middel om te ademen en startte uiteindelijk pas op zijn 32ste met zijn coschappen. Hij was 42 toen hij als intensivist aan de slag ging. “Iedereen denkt dan: veel te oud, maar dat is echt onzin. Alle ervaring die ik al had, nam ik natuurlijk mee. Denk niet dat je te oud bent als je eerst andere keuzes maakt. Het belangrijkste is dat je ontdekt wat je leuk vindt. Doe dus geen dingen omdat je denkt dat ze van je worden verwacht, maar doe iets waar je energie van krijgt.”

Training on the job

Marcel Levi voegde daaraan toe je niet blind te staren op één keuze. “Er zijn er altijd meer.” De deelnemers konden tijdens het congres live vragen stellen aan beide artsen en maakten daar volop gebruik van. Ze wilden weten hoe ze hun drukke baan combineren met een privéleven, of ze spijt hebben van bepaalde keuzes, hoe ze tegen werken in het buitenland aankijken en wat je moet doen om ziekenhuisbestuurder te worden. Levi, oud-bestuurder van het AMC en net terug uit Londen waar hij meerdere ziekenhuizen heeft aangestuurd: “Je kunt je pad nooit helemaal uitstippelen, dus houd daar ook niet halsstarrig aan vast. Als je weet wat je leuk vindt, komt alles vaak vanzelf samen. Bij mij kwam besturen bijvoorbeeld op mijn pad omdat ik al vroeg merkte dat ik het leuk vind om na te denken over hoe dingen efficiënter of beter kunnen. Ik heb nooit een MBA ‘besturen’ of iets dergelijks gedaan. Het was training on the job.”

Workshops en Bingo

Naast de plenaire sessies met Gommers en Levi konden de deelnemers twee workshops naar keuze volgen, zoals over medisch leiderschap, profileren op LinkedIn, mindfulness, online solliciteren, vitaliteit, promoveren, duurzaamheid, nachtdiensten, sprankelend spreken, werken als anios, werken in de eerste lijn, werken als arts M+G, je BIG-registratie en over het aangaan van je eerste contract. Daarnaast gaven de artsen Erik-Jan Vlieger en Juriaan Galavazi tips uit eigen ervaring. Het congres werd afgesloten met een Medische Bingo. De bingokaarten bestonden niet uit 99 cijfers, maar uit 99 medische plaatjes, bedacht door de Basisartsencommissie van De Jonge Specialist.