skip to Main Content

Cao-overleg ziekenhuizen vastgelopen: acties onvermijdelijk

 

Op 3 juni is het overleg over een nieuwe Cao Ziekenhuizen vastgelopen. De vakbonden hebben maandenlang onderhandeld om met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) tot een akkoord te komen. Het loonbod dat de NVZ doet blijft echter flink achter bij de looneis van de bonden. Tijdens deze laatste overlegronde kwamen de werkgevers niet verder dan een minimale verbetering van het loonbod dat door de bonden al eerder is afgewezen.

Werkgevers doen de vakbonden nu een eindbod van amper meer dan 2,5% per jaar, waarvoor werknemers bovendien de bijdrage in de ziektekostenverzekering (IZZ) moeten inleveren. Dat is onvoldoende om personeel te behouden en aantrekkelijk te blijven als sector en daarmee niet in het belang van goede ziekenhuiszorg in Nederland.

De achterbannen van de vakbonden kwamen na het vastlopen van het overleg bijeen om de balans op te maken en acties voor te bereiden. De bereidheid is groot om voor de zomer met acties te starten en gedurende de zomer de acties in diverse vormen voort te zetten. In de ziekenhuizen richten werknemers hun eigen actiecomité op. Duidelijk is dat voor de zomer de eerste acties volgen in de ziekenhuizen om een beter salaris af te dwingen. Welke vorm deze acties krijgen en in welke ziekenhuizen dat als eerste gebeurt, werken de vakbonden met de actiecomités uit.