skip to Main Content

Cao Ziekenhuizen binnen handbereik: de keuze is aan NVZ

Werknemersorganisaties FNV, FBZ/LAD, CNV en NU’91 roepen in een open brief de raden van bestuur van de ziekenhuizen op om te kiezen voor hun medewerkers. Op 1 oktober vergadert de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) met de ziekenhuisbestuurders tijdens een extra ingelaste vergadering over de cao.

Vorige week leverde een informeel overleg tussen werknemersorganisaties en de NVZ niets op. De ziekenhuiswerkgevers herhaalden hun eindbod en kwamen marginaal met hele kleine verbeteringen. Daar tegenover stonden verslechteringen, waaronder het stoppen van de werkgeversbijdrage aan de ziektekostenverzekering en het verslechteren van loondoorbetaling bij ziekte. Bovendien wilde de NVZ op het gebied van loon – één van de belangrijkste struikelblokken in het cao-traject – voornamelijk afspraken maken over een hogere onregelmatigheidstoeslag en niet over een eerlijke, goede verhoging van het vaste loon voor álle medewerkers.

Inhoud van de open brief (download de pdf).

Beste ziekenhuisbestuurders,

Wij maken ons grote zorgen. Zorgen om personeelstekorten in de zorg, zorgen om werkdruk bij werknemers en over wat dit betekent voor de toekomst van de ziekenhuiszorg in Nederland. Nu het cao-overleg is vastgelopen, voeren tienduizenden werknemers door heel Nederland actie. Zij ondervinden namelijk dagelijks de gevolgen van de onderbezetting en de hoge werkdruk. Ze laten nu hun stem horen, en niet alleen voor salarisverbetering, maar zeker ook omdat zij zich zorgen maken over de toekomst van de ziekenhuiszorg. Daarom zeggen zij: goede cao = goede zorg. Het is voor de patiëntenzorg nu én in de toekomst namelijk van groot belang dat er een nieuwe cao komt. Een cao die het werken in het ziekenhuis weer aantrekkelijk maakt. En die rust en duidelijkheid geeft.

Dus, kóm op ziekenhuisbestuurders. Kom vandaag nog op voor jullie ziekenhuismedewerkers. Maak gebruik van je positie en zorg dat de eenmalige uitkering, die de NVZ nu voorstelt, een structurele loonverhoging voor 2019 wordt. En schrap de verdere verslechteringen. Dan ligt een nieuwe Cao Ziekenhuizen voor 200.000 ziekenhuismedewerkers binnen handbereik. En dat zou goed zijn, in het belang van uw medewerkers, patiënten en de kwaliteit en continuïteit van de zorg.

Met vriendelijke groet,

FNV, FBZ, CNV, NU’91