skip to Main Content

LAD en FBZ ontstemd over amendement om pensioenaftoppingsgrens te bevriezen

De LAD en FBZ zijn ontstemd over een amendement dat tijdens de behandeling van het belastingplan 2025 in de Tweede Kamer is aangenomen. Hierin wordt voorgesteld de verhoging van de giftenaftrek te bekostigen door de aftoppingsgrens voor pensioenen gedurende twee jaar te bevriezen. Werknemers die in 2015 ook al werden benadeeld in hun pensioenopbouw, worden met deze maatregel opnieuw gedupeerd. De LAD en FBZ hebben de Eerste Kamer daarom verzocht bij de regering aan te dringen op een andere dekking.

Amendement 90 werd op 12 november ingediend door Tweede Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie), Christiaan Stoffer (SGP) en Inge van Dijk (CDA). Met het amendement hebben zij een voorstel gedaan om het niet-verlagen van de belastingaftrek van giften van 1,5 miljoen naar 250.000 euro per jaar (zoals het kabinet eerder had voorgesteld) te kunnen bekostigen. Ze zoeken hiervoor dekking door de pensioenaftoppingsgrens gedurende twee jaar te bevriezen.

Waarom is het amendement geen goed idee?

Sinds 2015 is een maximum ingesteld voor het opbouwen van pensioen via de werkgever. Door het bestaan van deze aftoppingsgrens bouwt een deel van de werknemers sowieso niet over het volledige salaris pensioen op. Het amendement heeft tot gevolg dat de aftoppingsgrens gedurende twee jaar niet wordt geïndexeerd. Dat betekent dat als sprake is van een salarisverhoging, werknemers met een inkomen boven de aftoppingsgrens daarover dus geen pensioen opbouwen. Door het eerder verlagen en het nu bevriezen van de aftoppingsgrens wordt het gat dat werknemers moeten dichten steeds groter.

Impulsieve noodgreep

Aangezien het salaris van veel hogere functiegroepen in de zorg de afgelopen jaren al minder is gestegen dan de inflatie (ter illustratie: hogere functiegroepen in algemene ziekenhuizen hadden de afgelopen zesenhalf jaar te maken met een loonstijging van 14% bij een inflatie van 25%; de functiegroepen aan de onderkant en het midden kregen er 28% bij), betekent dit dat het steeds lastiger wordt om pensioengeld opzij te zetten. PFZW heeft voor de LAD en FBZ berekend dat het om een significante impact gaat op het op te bouwen pensioen. Als voor de ontwikkeling van lonen, de franchise voor pensioenen en de aftoppingsgrens wordt uitgegaan van de loonontwikkeling zoals verwacht door het CBS, dan kan de procentuele daling van de pensioenopbouw tot wel 11 procent oplopen. Het bevriezen van de aftoppingsgrens voor pensioenen voor de komende twee jaar heeft dus een forse versobering voor een deel van de werknemers tot gevolg.

Dat zij op deze manier opdraaien om de giftenaftrek tot 1,5 miljoen euro mogelijk te maken, vinden de LAD en FBZ onrechtvaardig. “Pensioen is uitgesteld loon en dient door de overheid gerespecteerd te worden. Iedere werknemer heeft recht op een goed pensioen, ongeacht het inkomen. Dit soort impulsieve noodgrepen, zonder zorgvuldige afweging van de consequenties, dragen bij aan de perceptie van een onbetrouwbare en onvoorspelbare overheid”, schrijven de twee werknemersorganisaties in hun brief aan de Eerste Kamer.

Lees de volledige brief.