skip to Main Content

LAD stemt niet in met eindbod NFU

Een grote meerderheid van de artsen in umc’s stemt tegen het eindbod van de NFU voor een nieuwe Cao UMC. De belangrijkste reden hiervoor is dat het oplossen van een arbeidsmarktprobleem van een specifieke groep zorgprofessionals, niet ten koste mag gaan van de arbeidsvoorwaarden van de rest. De LAD heeft een nieuw ultimatum gesteld: als de NFU vóór 28 september niet met een beter voorstel komt, volgen er acties in de vorm van een of meer zondagsdiensten.

De LAD deelt de mening met veel artsen dat de timing voor harde acties met het oog op de inhaalzorg niet slechter kan dan nu. Na de ongelooflijke inspanningen die tijdens de coronacrisis zijn geleverd, en die nog iedere dag geleverd worden om de patiënten de zorg te geven die zij nodig hebben, is het onbegrijpelijk dat de werkgevers de Cao-onderhandelingen op deze wijze op de spits hebben gedreven.

Aan de zondagsdiensten die FNV en CNV organiseren op dinsdag 28 september 2021 doet de LAD niet mee. Dit komt omdat de LAD voor de 28ste niet de juridisch noodzakelijke aanzeggingen kan doen en veiligheidsoverleggen kan voeren. Dit betekent dat LAD-leden niet mee kunnen doen aan de zondagsdienst op 28 september. Deelnemen aan actiebijeenkomsten of -activiteiten kan wel in eigen tijd. De LAD roept leden op om zich dinsdag 28 september solidair op te stellen naar collega’s die wél actievoeren.

Belangrijk om te weten over de zondagsdienst op 28 september

  •  De LAD heeft niet deelgenomen aan de veiligheidsoverleggen en geen aanzegging voor de zondagsdienst naar de umc’s verzonden. Reden daarvoor is dat de ledenraadpleging nog liep. Dan kan je niet tegelijkertijd aanzeggen.
  • Leden van de LAD kunnen op individueel niveau nu niet meedoen aan de zondagsdienst op 28 september. Leden moeten hun werkzaamheden tijdens de actiedag gewoon uitvoeren.
  • Deelnemen aan actiebijeenkomsten of -activiteiten kan alleen in eigen tijd. Dus in een pauze of op een roostervrije of parttime dag.
  • Wel kan openlijk steun worden geuit door het ophangen van een uiting op deur of door steun uit te spreken in de koffiekamer.