skip to Main Content

LAD steunt pensioenactiedag op 18 maart

 

Op 18 maart doen werknemers in vrijwel alle sectoren mee aan de landelijke pensioenactiedag. Doel is om het kabinet en werkgevers ertoe te bewegen om met een beter voorstel te komen voor een nieuw pensioenstelsel. In november liepen de onderhandelingen daarover vast, omdat kabinet en werkgevers in de ogen van de vakbonden de rekening en risico’s van de aanpassingen te eenzijdig bij werknemers neerleggen.

De afgelopen maanden hebben werknemers en werkgevers binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) onderhandeld over een nieuw pensioenstelsel. Gesproken werd onder meer over een nieuw pensioencontract, het afschaffen van de doorsneesystematiek en het hanteren van een andere rekenrente en rekenregels, zodat pensioenfondsen weer kunnen indexeren.
Na intensieve onderhandelingen liepen de gesprekken in november vast. De drie vakcentrales (FNV, CNV en de Vakcentrale voor Professionals) vinden dat het kabinet de rekening en risico’s van een aantal aanpassingen te eenzijdig bij deelnemers van pensioenfondsen neerlegt. Het risico bestaat daardoor dat het nieuwe stelsel voor bepaalde werknemers veel slechter uitpakt dan het huidige. Ook lukte het niet om goede afspraken te maken over het pensioen van zzp’ers en werknemers met onzekere contracten. Verder willen de vakcentrales de snelle stijging van de AOW-leeftijd en de één-op-één koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting loslaten.

Nieuw pensioenstelsel is nodig

De LAD is aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals (VCP), een van de vakcentrales die deelnam aan de onderhandelingen. De LAD vindt het teleurstellend dat het kabinet en werkgevers de kans hebben laten liggen om een goed pensioenstelsel voor de toekomst neer te zetten. “Daarom ondersteunen wij deze actiedag. Nederland heeft een prachtig pensioenstelsel, maar het stelsel is op een aantal punten wel aan revisie toe. Een nieuw en beter pensioenstelsel is in onze ogen hard nodig om ervoor te zorgen dat iedereen in de toekomst een goed pensioen kan opbouwen”, aldus voorzitter Suzanne Booij. Bekijk hier het volledige filmpje.

Wat gebeurt er op 18 maart?

Op 18 maart wordt op diverse manieren aandacht gevraagd voor een goed pensioen. Zo rijden de metro’s, trams en stadsbussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet tussen 06.00 en 07.06 uur; een staking van 66 minuten als symbool voor het feit dat de bonden een bevriezing van de AOW-leeftijd eisen op 66 jaar. In de bouw, metaal en schoonmaak wordt opgeroepen tot een 24-uursstaking en ook in de havens in Rotterdam, Amsterdam en Zeeland wordt gestaakt. Politie, douane, brandweer en ambulancepersoneel organiseren een estafetteactie in heel Nederland via een zwaan-kleef-aan-constructie. Zij rijden naar het Malieveld in Den Haag, waar vanaf 15.00 uur een afsluitende protestmars plaatsvindt. Ook de LAD zal hierbij aanwezig zijn. Wilt u ook met ons meelopen? Dan bent u meer dan welkom! Neem voor meer informatie contact met ons op via bureau@lad.nl.

In ons LAD-magazine dat op 21 maart verschijnt, leest u meer over het vastlopen van de onderhandelingen voor een nieuw pensioenstelsel en welke gevolgen dat heeft voor u.