skip to Main Content

LAD vindt dat alle zorgmedewerkers bonus verdienen


De LAD vindt dat alle zorgmedewerkers die een bijdrage hebben geleverd aan het beteugelen van de COVID-19 crisis waardering verdienen. “We vinden het goed dat de minister de focus legt op verpleegkundigen, helpenden en verzorgenden, maar vinden dat arts-assistenten, specialisten ouderengeneeskunde en vele andere artsen die keihard hebben gewerkt niet buiten de boot mogen vallen”, aldus LAD-voorzitter Suzanne Booij.

Minister Hugo de Jonge maakte op 25 juni bekend dat alle zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden, een bonus krijgen van 1.000 euro netto. De focus ligt daarbij op verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle zorgsectoren. Volgens de minister laten de Tweede Kamer en het kabinet hiermee hun waardering en dankbaarheid zien voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht.

Artsen en artsen in opleiding vallen buiten de ‘focus’ van de regeling. Booij: “Ik juich het toe dat verpleegkundigen een bonus krijgen, maar vergeet niet dat ook artsen keihard hebben gewerkt in deze crisis. En dan doel ik niet alleen op huisartsen, artsen Maatschappij + Gezondheid, specialisten ouderengeneeskunde en basisartsen in ziekenhuizen, maar ook op aios en anios die ineens op een corona-afdeling kwamen te werken en dat met volle overgave hebben gedaan. En wat te denken van de coassistenten, die zich na het stopzetten van hun coschappen massaal hebben gemeld bij zorginstellingen?”

Booij vindt het belangrijk dat artsen de waardering krijgen die ze verdienen en dat ze de ruimte krijgen om te herstellen. “Artsen hebben heel veel overuren gemaakt de afgelopen maanden. We vinden het belangrijk dat ze die overuren kunnen compenseren in tijd, zeker omdat we niet weten hoe lang deze crisis nog aanhoudt.”