skip to Main Content

Lees het nieuwe LAD-magazine

Meer basisartsen dan ooit hebben zich aangemeld voor de opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid/infectieziektebestrijding. Door de COVID-19 pandemie is het specialisme in trek. In het nieuwe LAD-magazine vertellen diverse aios en artsen infectieziektebestrijding over de toegenomen populariteit van hun vak.

Eerlijk is eerlijk: aios M+G Jelte Elsinga en Koen Gorgels kenden het specialisme van arts infectieziektebestrijding eigenlijk niet. Totdat de COVID-19 pandemie uitbrak en het vak ineens in de spotlights stond. Ze zijn nu allebei in opleiding en voelen zich op hun plek. “Als er een pathogeen is, kijkt de microbioloog door de microscoop, luistert de internist naar de patiënt met zijn stethoscoop en kijkt de arts infectieziektebestrijding naar de samenleving door een macroscoop. De combinatie van medisch-inhoudelijk, management, politiek en andere expertises zoals gedragswetenschappen, maakt het specialisme leuk en dynamisch”, zegt Elsinga.
Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van GGD Hollands Midden, zag jaren geleden ook al een hernieuwde interesse in de infectieziektebestrijding. “In de jaren ’70 dachten velen dat infectieziekten iets uit het verleden waren. We hadden antibiotica en de meeste ziekten waren goed te behandelen. Maar toen zagen we een opkomst van HIV, hepatitis en andere soa’s en kregen we te maken met nieuwe zoönose en volgde een hernieuwde interesse. De afgelopen jaren is er juist weer veel bezuinigd op de publieke gezondheid en dus ook op infectieziektebestrijding. Deze pandemie heeft het belang van ons werk opnieuw laten zien.”

En verder …

Het nieuwe magazine bevat verder een interview met coach en gynaecoloog Moniek de Boer, die dit jaar haar eerste boek uitbracht. Ze kruipt hierin in het hoofd van een anios die steeds vaker twijfelt of ze het arts-zijn wel in zich heeft. “Ik wil jonge artsen meegeven dat ze er niet alleen voor staan”, aldus De Boer.
Daarnaast gaan drie huisartsen in op de vraag in hoeverre innovatie de huisartsenzorg beter en toegankelijker maakt en wordt verslag gedaan van de theatervoorstelling ADEM die deze zomer in première ging als ode aan alle zorghelden.

Nieuwsgierig? Bekijk ons magazine online.