skip to Main Content

Nieuw LAD-magazine verschenen

“Het mooiste wat we kunnen bereiken, is als artsen verrast zijn over hun vermogen om zelf dingen te veranderen.” Dat zeggen Maatje Bon en Cécile van Erp in de december-editie van het LAD-magazine. Bon en Van Erp begeleiden artsen in diverse instellingen via het project Gezond en veilig werken van de LAD.

Het project Gezond en veilig werken draait inmiddels in 24 instellingen, verdeeld over alle zorgdisciplines. Zo doen LAD-leden in verpleeghuizen, ggz-, VVT- en gehandicaptenzorginstellingen mee, evenals een aantal ziekenhuisvakgroepen, GGD’en en huisartsen. Het project wordt gesubsidieerd door stichting SWG.
Ieder traject begint met een nulmeting om te kijken hoe artsen tegen hun werk aankijken: is er een ‘gezonde’ werkdruk, voelen artsen zich gewaardeerd? En hoe is hun betrokkenheid bij het instellingsbeleid geregeld? Op basis van die nulmeting bepalen artsen zelf aan welke thema’s ze willen werken, waarna ze gedurende een traject van twee jaar worden begeleid door een procesbegeleider.

Energie

Bon en Van Erp zijn beiden als procesbegeleider verbonden aan het project en vertellen in het LAD-magazine over hun ervaringen. Van Erp merkt dat artsen hun eigen invloed wel eens onderschatten. “Zeker bij onderwerpen als werkdruk en inspraak wordt vaak gedacht dat die buiten hun eigen bereik liggen. Vaak hebben ze al van alles geprobeerd om iets te veranderen en denken ze ‘eerst zien, dan geloven’ – wat ik heel goed begrijp. Als het lukt om juist dan iets te bereiken, bijvoorbeeld met het oprichten van een Medische Adviesraad, dan geeft dat heel veel energie binnen een team.”

Volgens Bon is het longitudinale karakter de kracht van het project. “We horen vaak dat afdelingen al wel eens een heidag met een externe begeleider hebben gehad. Maar zodra zo’n dag voorbij is en ze weer overgaan tot de orde van de dag, is het lastig aan alle voornemens vast te houden. Doordat wij een groep twee jaar mogen begeleiden, is er veel meer ruimte ergens aan te bouwen en echt iets te veranderen.”

En verder …

Het nieuwe magazine bevat ook een artikel over de cao-inzet van de LAD (“aan goede zorg hangt een prijskaartje”) en wordt ingegaan op de DJS enquête gezond en veilig werken. Daarnaast interviewde de redactie geneeskundestudent, acteur én presentator Nizar El Manouzi over zijn drijfveren en vertelt radioloog Kees van Dijke wat het winnen van de Opleidingsprijs voor hem betekent.

Nieuwsgierig? Lees ons magazine online!