skip to Main Content

Nieuw LAD-magazine verschenen

Het was een langgekoesterde wens van Verenso en de LAD om de inspraak van specialisten ouderengeneeskunde vast te leggen. Met een convenant staat het nu eindelijk zwart op wit. “De specialist ouderengeneeskunde wordt vaak nog niet betrokken bij het instellingsbeleid. Het wordt hoog tijd dat we daar verandering in brengen”, aldus LAD-directeur Caroline van den Brekel in het nieuwe LAD-magazine.

Ondanks dat hun taken en verantwoordelijkheden steeds verder toenemen, is het nog lang niet in alle VVT-instellingen vanzelfsprekend dat specialisten ouderengeneeskunde worden betrokken bij het instellingsbeleid, zoals dat bijvoorbeeld voor artsen in ziekenhuizen wel het geval is. Het nieuwe convenant moet daar verandering in brengen. “De specialist ouderengeneeskunde wordt vaak nog niet betrokken bij het instellingsbeleid, terwijl deze veel expertise in huis heeft. Ook bestaan er in arbeidsvoorwaardelijk opzicht grote verschillen tussen instellingen. Het wordt hoog tijd dat we daar verandering in brengen”, zegt Van den Brekel.
Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso, denkt dat specialisten ouderengeneeskunde bij veel onderwerpen kunnen meedenken. “Hoe implementeren we de Wet zorg en dwang binnen onze organisatie? Wat kunnen we met de formatie van ons team? Hoe richten we de 24-uurs diensten in? Kunnen we taakherschikking inzetten? Welke verbeteringen zijn nodig naar aanleiding van een inspectierapport? Dat zijn allemaal voorbeelden van belangrijke vraagstukken waar wij als specialisten ouderengeneeskunde over kunnen meedenken. In sommige organisaties is dat trouwens al heel goed geregeld, maar dat is lang niet overal het geval.”

En verder …

Voor het nieuwe magazine interviewden we ook Michel van Gelder, die met zijn vakgroep Hematologie in het Maastricht UMC+ meedoet aan het project Gezond en veilig werken van de LAD. Hij werkt met zijn collega’s onder andere aan voorstellen voor minder werkdruk en een betere teamreflectie. Leerzaam en spannend, vindt Van Gelder. “Dokters hebben niet geleerd hoe ze moeten samenwerken. We weten alles over diagnoses stellen en een behandeling voorschrijven, maar hoe je het beste in elkaar naar boven haalt? Geen idee.”

Het nieuwe magazine bevat verder een interview met SEH-arts Heleen Lameijer, die over haar boek Op de spoedeisende hulp vertelt. Verder gaat trainer Remco Heukels in op de vraag wat strategisch dokteren inhoudt, en vertelt Eise van der Vegt over de mooie kanten van zijn vak als bedrijfsarts.

Nieuwsgierig? Lees dan het gehele magazine.