skip to Main Content

Specialist ouderengeneeskunde in het zonnetje

Vrijdag 24 november is de Dag van de specialist ouderengeneeskunde. Ook dit jaar besteden we op deze dag aandacht aan het belangrijke werk van deze dokters. Het thema van dit jaar is ‘Specialist ouderengeneeskunde: bedankt!’.  We zetten deze beroepsgroep graag extra in het zonnetje.

De specialist ouderengeneeskunde werkt samen met andere zorgprofessionals in een multidisciplinair team om ouderen met een complexe zorgvraag de best mogelijke behandeling te geven. Deze artsen zijn actief in verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en bij mensen thuis.

Stijging specialisten in opleiding


Vanwege de toenemende vergrijzing in ons land wordt de specialist ouderengeneeskunde steeds belangrijker. Zo is de verwachting is dat er in 2030 ruim 2 miljoen mensen van 75 jaar of ouder zijn. In 2018 ging dit om circa 1,4 miljoen ouderen. Daarnaast zal het aantal mensen met dementie in 2040 zijn verdubbeld ten opzichte van 2015 (Bron: SCP).

Er zijn dus steeds meer specialisten ouderengeneeskunde nodig. Het goede nieuws is dat dit jaar 167 aios met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde zijn gestart, 12% meer dan vorig jaar. Het gat tussen het aantal beschikbare opleidingsplaatsen (260 per jaar) en de instroom wordt dus steeds kleiner, maar we zijn er nog niet. Wil je meer weten over ouderengeneeskunde? Ga dan eens naar de website ouderengeneeskunde.nu of neem een kijkje op Startalsarts.nl.
Wie weet is dit ‘vak van de toekomst’ iets voor jou!