skip to Main Content

Umc-werknemers zij aan zij tijdens zondagsdienst

Op dinsdag 26 oktober 2021 is in alle umc’s massaal geapplaudisseerd voor meer waardering in een nieuwe Cao UMC. Niet eerder in de geschiedenis deden zoveel umc-werknemers samen mee aan een zondagsdienst.

Na een zeer moeizaam onderhandelingstraject deed de NFU in september een eindbod voor een nieuwe Cao UMC. Hierin staat dat umc-werknemers zoals artsen, schoonmakers, receptionisten en laboranten een structurele salarisverhoging van 1% krijgen; verpleegkundigen krijgen er 3,5% bij.
De LAD vindt het onbegrijpelijk dat met dit eindbod tweespalt wordt gezaaid. Ja, we vinden dat verpleegkundigen recht hebben op een beter salaris. Maar het oplossen van een arbeidsmarktprobleem van een specifieke groep zorgprofessionals mag niet ten koste gaan van de arbeidsvoorwaarden van de rest. Daarom heeft de LAD samen met FNV, FBZ en CNV het initiatief genomen voor deze actiedag.

“Er moet echt wat gebeuren”

Umc-werknemers namen massaal mee aan de zondagsdienst. Het gaat ze niet alleen om een beter salaris, benadrukte anesthesioloog Roald Schaad (LUMC) in De Telegraaf. “Zorg verlenen doe je met een team. De hoge werkdruk baart me grote zorgen. Ik zie verpleegkundigen doodvermoeid uit hun nachtdienst komen die de volgende dag weer op moeten draven. Er moet echt wat gebeuren. Een cao gaat niet alleen over salaris. We willen ook afspraken over de werkdruk, het ouderenbeleid, hoe je met elkaar omgaat.”

Actieprogramma

Tijdens de zondagsdienst werken zorgmedewerkers op een doordeweekse dag alsof het zondag is. Dat betekent dat er geen geplande of electieve opnames zijn, met uitzondering van spoedopnames. Artsen en andere zorgprofessionals draaien dus geen spreekuur, maar kunnen bijvoorbeeld achterstallige administratieve of patiëntvriendelijke werkzaamheden uitvoeren. Ook namen ze deel aan het actieprogramma in hun umc. Zo werden in Maastricht workshops Mindfulness en ‘Gezond omgaan met stress’ aangeboden, konden werknemers in Rotterdam hun kennis bijspijkeren tijdens een reanimatietraining en werd in Leiden het heli-dek opengesteld voor patiënten.

De LAD hoopt dat de actiedag de NFU wakker schudt en doet inzien dat ze écht met een constructief voorstel moet komen waar iedereen wat aan heeft.