skip to Main Content

Terugkijken webinar ‘Hoe zorg je goed voor jezelf en elkaar’?

 

Op 7 mei organiseerde de Federatie Medisch Specialisten samen met de LAD en De Jonge Specialist het webinar ‘Hoe zorg je goed voor jezelf en elkaar?’ voor aios en medisch specialisten in ziekenhuizen. Er werden indrukwekkende praktijkverhalen en tips gedeeld om het de komende tijd mentaal vol te blijven houden tijdens de COVID-19-pandemie. Webinar gemist? Medisch specialisten en aios kunnen het terugkijken. De LAD organiseert binnenkort een webinar voor andere artsengroepen.

Tijdens het webinar bleek dat het effect van de ervaringen van de COVID-19 pandemie op de mentale gesteldheid van dokters en alle andere zorgverleners groot is (geweest). Toch trekken de meeste dokters niet snel ‘aan de bel’ om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Jammer, vindt Aart Koopmans, intensivist in Bernhoven, want dokters zijn geen robots. “Als je het moeilijk hebt, probeer dat dan bij jezelf te voelen en ernaar te handelen. Als intensivist maak je gewoon heel heftige dingen mee. Je moet het hoofd soms leeg laten lopen.”

Kaz de Jong, traumapsycholoog, en al meer dan 25 jaar werkzaam bij Artsen zonder Grenzen, benadrukte dat slapeloosheid en het werk niet kunnen loslaten in deze omstandigheden heel normaal is. “Het is een normale verwerking voor een abnormale situatie. Duren de klachten langer (> 4 weken), zoek dan hulp. Dat is geen schande.”
De Jong benadrukte bovendien dat het belangrijk is om elkaar aan te spreken. “Ik hoor medische professionals vaak zeggen: ‘Ja, ik zag al zo lang dat het niet goed ging.’ Geef dat eerder aan. Zeg gerust ‘Je ziet er slecht uit, gaat het wel goed?’. Dát is goed voor elkaar zorgen.”

Andere sprekers tijdens het webinar waren Peter de Jager (internist-intensivist), Hein Brackel (kinderarts en bestuurslid Federatie Medisch Specialisten), Ralph So (intensivist), Marieke Timmermans (aios) en Roland van Balkom (longarts).

Kijk het webinar terug via deze link. U dient een wachtwoord op te vragen door uw gegevens in te vullen.