skip to Main Content

Welke titel mag je voeren als aankomend arts of specialist?

Artsen die in opleiding zijn, vermelden dat wel eens door de toevoeging ‘in opleiding’ of ‘i.o.’. Ze schrijven bijvoorbeeld dat ze ‘dermatoloog in opleiding’ zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft aangegeven dat dit op grond van de Wet BIG niet is toegestaan. Zolang je nog in opleiding bent, mag je de beschermde specialistentitel niet voeren.

De term ‘dermatoloog’ is beschermd, net zoals dat voor andere specialismen geldt. Daarom mogen artsen in opleiding deze term volgens de Wet BIG nog niet voeren. Ook mag een geneeskundestudent zichzelf niet als ‘arts in opleiding’ of ‘arts i.o.’ presenteren. Dit is pas toegestaan na inschrijving in het BIG-register.

Hoe het dan wel moet? Als je de opleiding geneeskunde volgt, omschrijf je jezelf als ‘geneeskundestudent’ (of, als je al coschappen loopt, als coassistent). Ben je in opleiding en volg je de opleiding dermatologie? Dan kun je ‘aios dermatologie’ aanhouden. Ook mag je vermelden dat je ‘arts in opleiding tot specialist’ bent, omdat je dan geen specialistentitel voert.
Bij titelmisbruik kan de inspectie een bestuurlijke boete opleggen. Lees er meer over.