skip to Main Content

Alkmaar trapt acties af voor een goede cao Ziekenhuizen

Tijdens de werknemersbijeenkomst op 24 juni kwamen honderden werknemers van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar in hun lunchpauze samen om actie te voeren voor een goede cao. Werknemers in ziekenhuizen in het hele land komen in actie omdat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geen goede cao wil afsluiten met werknemersorganisaties LAD/FBZ, FNV, NU’91 en CNV voor de 200.000 werknemers in deze sector.

De acties zijn nodig om de druk op de NVZ te verhogen om met de bonden goede cao-afspraken te maken. Een aantrekkelijke cao is hard nodig zodat werknemers goede patiëntenzorg kunnen blijven bieden. Niet voor niets luidt de actieslogan Goede cao is goede zorg.

Over het actietraject

Om te beginnen wordt er op zeer korte termijn bij een aantal ziekenhuizen zondagsdiensten gedraaid. Eerst op 2 juli in Alkmaar, dan op 3 juli in Assen en vervolgens 10 juli in Eindhoven. Ook worden er gedurende de hele zomer allerlei actievormen zoals stiptheidsacties, sit-ins en ludieke acties ingezet, zodat er continue duidelijk wordt gemaakt dat medewerkers een goede cao willen. De actievorm kan per ziekenhuis verschillen en wordt door de lokale actiecomités bepaald. Als een goede cao uitblijft sluiten bonden niet uit dat er aan het eind van de zomer in meer ziekenhuizen zondagsdiensten gehouden worden.

Wat is een zondagsdienst?

Tijdens een zondagsdienst wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Dat betekent dat diverse ziekenhuisafdelingen worden gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Ziekenhuismedewerkers bieden tijdens deze diensten hun diensten ergens anders aan en ondersteunen bij de patiëntenzorg. Tijdens de zondagsdiensten staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop.

De betreffende afdelingen worden vlak voor de zondagdiensten bekendgemaakt. LAD/FBZ gaat leden bij de betreffende ziekenhuizen vooraf informeren, zodat iedereen goed op de hoogte is en zoveel mogelijk mensen zich achter de acties scharen.

Meer weten over zondagsdiensten?

Mogen werknemers zomaar hun werk neerleggen? En bent u dan eigenlijk wel beschermd? We zetten een paar vragen en antwoorden op een rij. Lees de FAQ.