skip to Main Content

Ruime meerderheid akkoord met onderhandelingsresultaat Cao Gehandicaptenzorg

Eind juni bereikte LAD/FBZ samen met de andere vakbonden een onderhandelingsresultaat met Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) voor een betere Cao Gehandicaptenzorg. Tijdens de ledenraadpleging heeft een ruime meerderheid ingestemd met het onderhandelingsresultaat. Ook de leden van de andere cao-partijen stemden in. Dat betekent dat de cao rond is en partijen aan de slag kunnen om de gemaakte afspraken om te zetten in een definitieve cao-tekst.

Onderhandelaar Maaike Langerak: “We zijn blij dat het uiteindelijk is gelukt afspraken te maken die ervoor zorgen dat alle werknemers in de gehandicaptenzorg er flink op vooruitgaan. De instemming van de leden betekent dat extra loonsverhogingen gerealiseerd worden. Daarnaast wordt de cao verlengd en kunnen de werknemers volgend jaar rekenen op nog meer verbeteringen.”

Belangrijkste afspraken

 • Looptijd: De looptijd van de cao wordt verlengd met 11 maanden tot 31 december 2024.
 • Salarisverbeteringen in vier stappen:
  – per 1 september 2023 een structurele salarisverhoging van 3% (met een bodem van 80 euro bruto)
  – per 1 december 2023 nog eens een structurele salarisverhoging van 3% (met een bodem van 80 euro)
  – per 1 juni 2024 een structurele salarisverhoging van 2% (met een bodem van 55 euro)
  – per 1 december 2024 een structurele salarisverhoging van 2% (met een bodem van 55 euro).
 • Reiskostenvergoeding: verdubbeling van de vergoeding voor woon-werkverkeer in de cao per 1 januari 2024 (van 8 naar 16 cent). Deze regeling geldt wanneer je werkgever met de OR of PVT geen eigen regeling overeengekomen is.
 • Flinke verbetering van de vergoeding voor onregelmatig werken (ORT) per 1 januari 2024: ook voor functies hoger dan functiegroep 65. Bovendien wordt de ORT voortaan berekend over het feitelijke salaris.

Meer weten?

Bekijk het onderhandelingsresultaat.