skip to Main Content

Actietraject Cao Ziekenhuizen: wat gaat er gebeuren?

 

Op 3 juni is het overleg over een nieuwe Cao Ziekenhuizen vastgelopen. Overal in het land zijn acties in de ziekenhuizen in voorbereiding, die her en der al op korte termijn van start gaan, om te beginnen met zondagsdiensten in een paar ziekenhuizen. Een goede cao is van cruciaal belang zodat het aantrekkelijk blijft om in het ziekenhuis te werken. Niet voor niets luidt de campagneslogan ‘Goede cao = goede zorg’. Wat gaat er gebeuren de komende weken?

Het eindbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor de nieuwe cao was zowel materieel als inhoudelijk onder de maat en daarmee niet marktconform om personeel te behouden en aantrekkelijk te blijven als sector. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn meer dan ooit van belang, aangezien ziekenhuiswerknemers dagelijks worden geconfronteerd met een hoge werkdruk en personeelstekorten. Juist dan moeten werkgevers durven investeren om werknemers te binden en nieuwe collega’s aan te trekken. Permanent beschikbaar zijn lijkt echter de norm te zijn geworden. Dat verstoort niet alleen de balans tussen werk en privé, maar vormt ook een risico voor duurzame inzetbaarheid. Daarom wil de LAD/FBZ dat de werkdruk wordt aangepakt, onder meer door de administratieve lasten te verminderen en overwerken en extra diensten en dergelijke terug te dringen. Ook willen we de hersteltijd na bereikbaarheidsdiensten en nachtdiensten verlengen. Het generatiebeleid zal bovendien nog in veel meer ziekenhuizen van de grond moeten komen.

Over het actietraject

Helaas is een actietraject onvermijdelijk geworden om tot betere resultaten te komen. Niemand zit op acties te wachten, maar de actiebereidheid onder werknemers is groot omdat ze vinden dat het zo echt niet langer kan. Daarom komen de werknemers overal in het land in actie om een betere cao af te dwingen. Nog voor de zomer wordt gestart met zondagsdiensten in een paar ziekenhuizen, een stevig actiemiddel om te laten zien dat een goede cao echt menens is. In de zomerperiode worden vervolgens allerlei ludieke actievormen ingezet. Eind augustus wordt opgeschaald naar hardere acties. Overal in het land worden gezamenlijke actiecomités gevormd en in de regio’s zullen her en der werknemersbijeenkomsten plaatsvinden. De actievorm kan per ziekenhuis verschillen.

Achter acties scharen

Actievoeren is vooral iets wat werknemers zelf en bovenal gezamenlijk doen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk beroepsgroepen zich achter de acties scharen van het lokale actiecomité en meedenken en waar mogelijk meedoen. Door solidair te zijn met de andere werknemers, in welke vorm dan ook, laten we zien dat een goede cao hard nodig is en in ieders belang is. De actiecomités werken bij het opstellen van hun draaiboeken nauw samen met de actiejuristen van de werknemersorganisaties, omdat een actie aan allerlei juridische eisen moet voldoen. Dat betekent werknemers nooit op eigen houtje zomaar een actie kunnen beginnen.

Meer weten? Bekijk dan het antwoord op veelgestelde vragen in onze Actie FAQ.