skip to Main Content

Gun jonge dokters een mentor of buddy

Gun jonge dokters een mentor of buddy als ze daar behoefte aan hebben: die boodschap dragen diverse artsen in de week van 8 tot en met 12 november uit in filmpjes op social media. Het initiatief komt van een van de Zin in Zorg-teams.

Zin in Zorg is een beweging voor en door jonge artsen, waarbij zich intussen meer dan 700 jonge artsen hebben aangesloten. De beweging is een initiatief van de LAD, De Jonge Specialist, VvAA en de LOVAH. Sinds mei dit jaar werken vijf teams met elk tien anios en aios aan challenges, bijvoorbeeld om de overwerkcultuur te doorbreken en meer aandacht te vragen voor de mens achter de dokter. Op 27 november presenteren ze hun bevindingen tijdens een Zin in Zorg event.

Week van de Mentor en Buddy

Zin in Zorg team 1 voert in de week van 8 november een social mediacampagne onder de noemer ‘de Week van de Mentor en Buddy’. Aanleiding is dat anios, aios en arts-onderzoekers tegen veel zaken aanlopen als ze aan hun artsenloopbaan beginnen. Hoe ‘werkt’ de wereld van het ziekenhuis (of een andere zorginstelling), bij wie moet je waarvoor zijn en wat als je even met iemand buiten je directe collega’s wilt reflecteren op je loopbaan? Om te zorgen dat jonge artsen zo betrokken mogelijk zijn bij de organisatie en snel hun weg vinden binnen de muren van hun instelling, kan het enorm helpen hen te koppelen aan een buddy of mentor. Een buddy kan een jonge arts op weg helpen bij praktische zaken; een mentor kan hem of haar helpen bij de wat meer loopbaangerelateerde vragen.

Toegevoegde waarde

Omdat een buddy- en mentorsysteem nog lang niet in alle ziekenhuizen gemeengoed is, wil Zin in Zorg team 1 in de week van 8 november de toegevoegde ervan voor het voetlicht brengen. In filmpjes vertellen diverse artsen (waaronder traumachirurgen Marijn Houwert en Frans Jasper Wijdicks, gynaecoloog Moniek de Boer, intensivist Diederik Gommers en longarts Sander de Hosson) waarom het buddy- en mentorschap zo belangrijk is.

Volg de Zin in Zorg-kanalen

Vind je het ook belangrijk dat een mentor of buddy beschikbaar is als anios of aios daar behoefte aan hebben? Like of deel dan de filmpjes op het LinkedIn– en/of Instagram-account van Zin in Zorg (hashtags: #zininzorg #helpjongedoktersopweg #artsensamensterker). Hoe meer artsen meedoen, hoe groter de impact van de campagne.