skip to Main Content

Omgaan met agressie centraal in nieuw LAD-magazine

Artsen hebben regelmatig te maken met (verbale) agressie of ongewenst gedrag van patiënten of hun familieleden en vrienden. In het nieuwe LAD-magazine vroegen we vier artsen naar hun ervaringen: hebben ze vaak met agressie te maken, zijn ze daar goed op voorbereid en hoe gaan ze ermee om?

De mate waarin artsen te maken hebben met agressie, verschilt per specialisme, maar verslavingsarts Tim van Grinsven, arts VG Danielle Peet, SEH-arts Domenique Zaunbrecher en aios huisartsgeneeskunde Reinier Spillenaar Bilgen hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Peet vindt dat het leren omgaan met agressie essentieel is in haar vak. “Als je dat niet leert tijdens je opleiding of het niet via je werkgever krijgt aangeboden, ga dan zelf cursussen volgen.”
Van Grinsven benadrukt dat het niet leuk is als de familie of een patiënt tegen je tekeergaat, maar meestal weet hij waar de emoties vandaan komen en begrijpt hij die ook. “Hierdoor is het minder intimiderend. Ik ben wel heel duidelijk over waar de grenzen liggen. Die zijn ook vastgelegd in ons protocol en onze patiënten worden hierover geïnformeerd.”

Werkdruk

In het nieuwe LAD-magazine zoomen we ook in op de zestien spoedeisende hulp artsen van ziekenhuis St Jansdal, diemerkten dat de werkdruk op hun afdeling na de coronacrisis onverminderd hoog bleef. Ze besloten zich aan te melden voor het project Gezond en veilig werken van de LAD. De werkdruk is nog steeds hoog, maar gevoelsmatig is er veel meer ‘lucht’ gekomen.

En verder …

Verder interviewden we arts en aios bedrijfsgeneeskunde Marieke van den Heuvel, die sinds kort bestuurslid is bij de LAD, vroegen we vier artsen hoe zij omgaan met de ‘veelurencultuur’ en vertelt Pim den Boon over zijn ervaringen als promovendus.

Nieuwsgierig? Bekijk dan ons gehele magazine.