skip to Main Content

Oproep aan nieuw kabinet: “Zet artsen aan het roer”

“Geef artsen en andere zorgprofessionals meer zeggenschap over hun eigen werk. Belast ze niet met onnodige regels, maar vertrouw op hun oordeel. En zorg dat ze in hun instelling aan het roer staan.” Die oproep doet LAD-voorzitter Suzanne Booij aan een nieuw kabinet.

Booij schrijft dat in een blog op Skipr, dat in aanloop naar Het Grote Zorgdebat op 8 maart opiniestukken plaatst van zorgorganisaties. De LAD is een van de partners van Het Grote Zorgdebat dat online kan worden gevolgd.

Booij geeft in haar blog aan dat ze het doodzonde vindt dat de bevlogenheid van zorgprofessionals onder druk staat door een gebrek aan zeggenschap en een hoge werkdruk. “Bij de LAD hebben we onderzocht dat die twee aspecten nauw met elkaar samenhangen: als je het gevoel hebt dat je expertise en visie niet meetellen, draagt dat simpelweg niet bij aan je werkplezier en veerkracht.”

Meer zeggenschap is in haar ogen dan ook een belangrijke sleutel om te zorgen dat mensen gemotiveerd de beste zorg blijven leveren en dus een belangrijk aanknopingspunt om de hoge uitstroom en lage instroom tegen te gaan. “Geef de zorg de ruimte. Zorg dat artsen en andere zorgprofessionals in hun instelling aan het roer staan en worden betrokken bij strategische beslissingen. Met andere woorden: geef ze autonomie en zet ze aan het roer.”

Lees de volledige blog

Volg Het Grote Zorgdebat

Interesse om Het Grote Zorgdebat online te volgen? Meld u aan. Tijdens het debat gaan kandidaat-Kamerleden met elkaar in gesprek over belangrijke zorgthema’s. Het debat vindt plaats op maandagavond 8 maart van 19.30 tot 21.00 uur.