skip to Main Content

Actie #breekeenlansvoordeco groot succes

Honderden geneeskundestudenten, artsen en zorgprofessionals hebben op 22 augustus één ding duidelijk gemaakt: er moet een tegemoetkoming komen voor álle coassistenten. Op Facebook, Instagram en Twitter werden massaal foto’s en filmpjes gedeeld waarin een lans werd gebroken voor de co, waardoor #breekeenlansvoordeco lange tijd trending topic was op Twitter. De Geneeskundestudent en de LAD zijn dankbaar voor de steun en bedanken iedereen die heeft meegedaan.

Doel van de actiedag was om de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen duidelijk te maken dat ook coassistenten in algemene ziekenhuizen een tegemoetkoming moeten krijgen. Nu ze dat nog niet, terwijl ze in umc’s wél een tegemoetkoming krijgen. Dat leidt tot ongelijkheid en is niet goed voor de toegankelijkheid van de studie, benadrukte De Geneeskundestudent-voorzitter Amir Abdelmoumen in diverse interviews, zoals in Medisch Contact en Zorgvisie. De actie bleef ook niet onopgemerkt in landelijke media, zo besteedde Radio EenVandaag er ook aandacht aan, beluister hier het fragment (23 augustus 15:00 tot 16:00 vanaf 51 min 50 seconden).

Bekende artsen

In aanloop naar 12.00 uur deelden De Geneeskundestudent en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband via hun social media kanalen filmpjes van bekende artsen die een lans braken voor de co, zoals Marcel Levi, Wanda de Kanter, Sander de Hosson, KNMG-voorzitter René Héman en Bertho Nieboer. Om 12.00 uur was de beurt vervolgens aan andere (aankomende) artsen en zorgprofessionals en daar werd massaal gehoor aan gegeven.

Hoe nu verder?

De tegemoetkoming moet worden geregeld aan de cao-tafel voor de Cao Ziekenhuizen. Naast de tegemoetkoming zijn de onderhandelingen voor die cao ook op andere punten vastgelopen. Daarom worden vanaf medio september door heel Nederland zondagsdiensten gevoerd. Dat, samen met de succesvolle actiedag, moet ertoe leiden dat de druk op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zo groot wordt, dat er opnieuw wordt onderhandeld en er eindelijk goede afspraken kunnen worden gemaakt.