skip to Main Content

Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar

 

Artsen en zorgprofessionals werken momenteel onder extreme omstandigheden vanwege de tweede COVID-19 golf. Terwijl ze coronapatiënten willen helpen, willen ze tegelijkertijd ook de reguliere patiëntenzorg zoveel mogelijk continueren. Hoe zorg je dat je in deze tijden fysiek én mentaal fit blijft? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor elkaar? Er zijn diverse initiatieven genomen voor ondersteuning van artsen. De Federatie Medisch Specialisten, De Jonge Specialist en de LAD hebben alle tips, initiatieven en handreikingen gebundeld. Je vindt ze hieronder op een rij.

 

 Mentale ondersteuning

 

  • Challenge & Support
    De coaches van Challenge & Support staan belangeloos klaar artsen en zorgprofessionals; of je nu stoom wilt afblazen of een steun in de rug zoekt. Aanmelden kan via de site. Binnen 90 minuten (tussen 07.00 en 21.00 uur) wordt vervolgens contact opgenomen en wordt een gesprek op afstand ingepland en één terugbelmoment voor wie daar prijs op stelt. Er zijn geen kosten verbonden aan de gesprekken.
  • Coaches voor medici
    Coaches voor medici is een netwerk van coaches die zelf ook ervaringen hebben in de medische wereld en/of arts zijn. Ze bieden kosteloos een luisterend oor voor wie daar behoefte aan heeft. Kijk op de site of mail naar luisterend-oor@coachesvoormedici.nl.
  • Compassion for Care
    Compassion for Care heeft een hulplijn voor zorgverleners. Wie hier gebruik van wil maken, kan per e-mail een gratis afspraak maken met een van de ‘luisterprofessionals.  Compassion for Care organiseert ook online groepsgesprekken. Interesse? Kijk hier voor de data.
  • BFC Mindfulness & Compassie
    BFC Mindfulness & Compassie, gesteund door Academici voor Medisch Specialisten biedt dagelijks tussen 20.30 – 21.00 uur online meditatie aan aan artsen en zorgprofessionals
  • Psychosociale ondersteuning in ziekenhuizen
    In veel ziekenhuizen is tijdens de COVID-19-crisis extra psychosociale ondersteuning (peer support, (bedrijfs)opvangteams, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk, geestelijke gezondheidszorg) beschikbaar.

  • Contactpunt psychosociale ondersteuning zorgprofessionals
    Kleine ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, gehandicaptenzorginstellingen en huisartsenpraktijken die psychosociale ondersteuning niet zelf in huis hebben, kunnen terecht bij het Contactpunt psycho-sociale ondersteuning zorgprofessionals. Dit centrum is op verzoek van het RIVM en het ministerie van VWS opgezet door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het contactpunt biedt een eerste aanspreekpunt voor zorgverleners. Het is een vraagbaak voor advies en kennis voor zorgprofessionals en zorgorganisaties.
  • Zorgen voor professionals
    Een aantal coaches heeft het initiatief genomen voor het boekje ‘Zorgen voor professionals, praktische tips in moeilijke tijden’. Het boekje, dat wordt aangeboden door PFZW, PGGM&Co en Stichting IZZ, is gratis als pdf en E-book te downloaden en geschreven als een praktische, korte handleiding. Het bevat tips en adviezen voor zorgprofessionals die nu onder grote druk moeten werken.
  • Lucht-je-hart-gesprek van LVSC
    LVSC, de beroepsvereniging voor Supervisie en Coaching, biedt zorgprofessionals een gratis lucht-je-hart-gesprek aan. Op de website  kun je in het register zelf een coach of supervisor kiezen. De coaches en supervisoren die aan dit initiatief meewerken, hebben de specialisatie ‘Lucht je hart gesprek’ aan hun profiel toegevoegd.
  • Online begeleide meditaties voor zorgprofessionals
    Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness, meditatie en zelfcompassie bijdragen aan veerkracht bij stress en aan het vermogen tot zelfregulatie; het bevordert mentale weerbaarheid en gezondheid. BFC Compassionate Care & Mindful Medicine biedt tegen een geringe vergoeding dagelijks van 20.30 – 21.00 uur toegang tot online begeleide meditatie aan artsen en andere zorgprofessionals.
  • De digitale Stress Buddy
    Met de Stress Buddy-app kunnen artsen en andere zorgprofessionals snel en makkelijk hun stress- en energieniveau checken. Zeker tijdens een hogere werkbelasting door het coronavirus is dit belangrijk. De app is ontwikkeld door onderzoekers van het LUMC en is daar succesvol ingezet onder het personeel.

Andere steunpunten

Steunpunt ABS-artsen: hulp aan artsen en hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving.
Tel. 0900-0168. E-mail: info@abs-artsen.nl. Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 20.00 uur.

Tips en adviezen

Overige links

  • Bezorg de Zorg
    Online boodschappenservice voor zorgprofessionals. Vrijwilligers bezorgen de boodschappen gratis om zorgverleners te ontlasten.
  • De Covid-19 Response app
    Deze app is een praktisch hulpmiddel, dat zorgprofessionals handvatten geeft om vitaal te blijven onder hoge druk. Leidinggevenden kunnen de app ook gebruiken om de werkdruk binnen het team bespreekbaar te maken.

Video Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis maakte deze video met de belangrijke boodschap: bereid je voor, zorg dat je inzetbaar bent.