skip to Main Content

Thema ‘Ik ben meer dan aios’ spreekt aan

Hoe word je een succesvolle medisch specialist, die een drukke baan in goede banen leidt en de juiste balans bewaakt? Die vraag vormde de rode draad van de AIOS Upgrade 2018, die de veelzeggende titel ‘Ik ben meer dan aios’ meekreeg. Het jaarlijkse aios-event had dit jaar een extra feestelijk tintje, omdat voor de tiende keer de Opleidingsprijs werd uitgereikt. Dit keer ging die naar patholoog Elisabeth Bloemena.

Zo’n 300 aios reisden op 28 september af naar Lumen Events in Zwolle om de AIOS Upgrade bij te wonen. De Jonge Specialist (DJS) organiseert dit aios-congres ieder jaar, samen met de Federatie Medisch Specialisten, de LAD en VvAA.
De dag werd ingeleid door DJS-voorzitter Edin Hajder, die de belangrijkste resultaten belichtte van de Nationale aios-enquête 2018. Gezien de uitkomsten (één op de vijf aios heeft een verhoogde kans op een burn-out) is het volgens Hajder niet verrassend dat het thema van de AIOS Upgrade dit jaar zoveel aios aansprak. Tijdens het congres stonden tal van workshops op het programma die gerelateerd waren aan het thema, zoals ‘Speel het spel’ (hoe veer je mee met een ander, maar blijf je tegelijkertijd jezelf?) en ‘Hoe houd ik alle ballen in de lucht’ (timemanagement). Daarnaast konden aios ook workshops over andere onderwerpen volgen, zoals ethiek, klinisch leiderschap, bedrijfsvoering, geldstromen, parttime werken en onderhandelen.

Tien jaar Opleidingsprijs

De Opleidingsprijs werd dit keer voor de tiende keer uitgereikt. Speciaal voor deze gelegenheid waren alle winnaars uit de afgelopen tien jaar uitgenodigd, al gaf dat een beetje een vertekend beeld op het podium toen er zes mannen stonden – de drie vrouwelijke winnaars waren verhinderd. Dagvoorzitter en DJS-bestuurslid Vicky Soomers ondervroeg de winnaars over hun aanpak en uitdagingen waar aios voor staan. Het leidde tot de uitspraak dat aios in feite een soort beeldhouwer zijn: goed gevormd, maar nog wel kneedbaar – wat de nodige hilariteit in de zaal veroorzaakte.

#Bloemenafirst

Vervolgens konden aios stemmen op de genomineerden voor de Opleidingsprijs. Elisabeth Bloemena (patholoog in het Amsterdam UMC, locatie VUmc) kon rekenen op de meeste stemmen en kreeg de prijs overhandigd van Bas van den Dungen, directeur-generaal van het ministerie van VWS. Bloemena’s aios hadden een promotiefilmpje gemaakt à la het ‘America first’-flimpje van Lubach. Ze werd hierin onder andere afgebeeld als ‘moedergans’. “Met een knipoog natuurlijk, maar wat we ermee bedoelen is dat ze altijd zoveel oog heeft voor ieders welzijn”, reageerde een van de aios. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat aios plezier hebben in hun werk”, reageerde Bloemena, die zich vereerd voelde. “Je brengt op je werk meer tijd door dan met je familie, dus het is belangrijk dat iedereen zich op z’n gemak voelt en zich vrij voelt om te zeggen wat hij of zij denkt.”
Roderick Schmitz (chirurg in het Groene hart ziekenhuis) ontving de tweede prijs en Rob Janssen (orthopeed in het Máxima Medisch Centrum) eindigde op plaats drie.