skip to Main Content

Nieuw LAD-magazine: op zoek naar artsen met regionale interesse


Het artsentekort in de ‘uithoeken’ van Nederland is een groeiend probleem. Wat opvalt, is dat juist in deze regio’s creatieve oplossingen worden bedacht om nieuwe artsen aan te trekken, vaak samen met de gemeente, Provincie en zorgverzekeraar(s). In het nieuwe LAD-magazine zoomen we in op initiatieven in Zeeland. “Iedereen die hiernaartoe verhuist, is blij met die keuze.”

In het artikel vertellen huisarts Arjan Roest en internist Marcel van den Berge dat er een disbalans is tussen de vertrekkers en nieuwkomers in Zeeland. “In Zeeland is de helft van de huisartsen 55+. Dat zijn vrijwel allemaal fulltimers, terwijl de ‘huisarts anno 2018’ steeds vaker parttime wil werken. Je zou kunnen zeggen dat je voor iedere vertrekkende huisarts twee nieuwe huisartsen nodig hebt”, aldus Roest.
Van den Berge zegt dat artsen ook niet meer zo makkelijk de overstap maken naar een ‘uithoek’ vanwege hun partner. “Dertig jaar geleden waren artsen hoofdzakelijk mannen die fulltime werkten, terwijl hun vrouw thuis was bij de kinderen. Tegenwoordig is dat natuurlijk anders. Of artsen nou man of vrouw zijn, doet niet ter zake: ze willen beiden een leuke baan. Als de een in de Randstad werkt, is het dus niet zo makkelijk om zomaar naar Zeeland te gaan.”
Om meer artsen naar Zeeland te trekken, worden daarom diverse initiatieven genomen. Bij vacatures voor zowel medisch specialisten als huisartsen wordt een ‘Partnerprogramma’ aangeboden. Daarnaast wordt gekeken hoe gemeente, Provincie, zorgverzekeraar en arts de handen ineen kunnen slaan. En er is een anderhalvelijnscafé met medisch specialisten en huisartsen. Meer weten? Lees dan meer in ons magazine!

En verder …

Het nieuwe LAD-magazine bevat verder een interview met vertrekkend LAD-voorzitter Christiaan Keijzer en aankomend voorzitter Suzanne Booij, die per 1 januari 2019 het stokje overneemt. Ze heeft er zin in om door te gaan op de weg die de LAD een paar jaar geleden is ingeslagen. “Dit is een organisatie die bij me past en die wat te zeggen heeft. De LAD kan het verschil maken.”
In dit magazine wordt verder ingezoomd op de samenwerking tussen de LAD en de NVAVG om de positie van artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG’s) steviger te verankeren. Volgens AVG Danielle Peet is dat hard nodig. “Ons vak moet zichtbaarder worden.”